Hírek

Ukrajna szakít Bidennel ?

Az ukrán vezető állítólag nem találkozik Joe Biden amerikai elnökkel a háborúról szóló beszélgetések kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben orosz invázió országa ellen, és azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy a támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések destabilizálják a gazdaságot a The Wall Street Journal jelentése szerint.

borítókép : https://commons.wikimedia.org Official portrait of Volodymyr Zelensky

A New York-i napilap szerdán azt írta, hogy washingtoni tisztviselők azt állították, hogy a két vezető közötti közelmúltbeli telefonbeszélgetés során, amikor Biden arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy az invázió veszélye nőtt, Zelensky azt válaszolta, hogy 2014 óta fennáll a veszély. Biden állítólag azt válaszolta, hogy az orosz katonák jelenléte Fehéroroszországban, ahová közös katonai gyakorlatokra küldték őket, növelheti az agresszió esélyét.

Az újság forrásai szerint az ukrán elnök továbbra is kételkedik a közelgő invázió valószínűségében, és kifejezte aggodalmát, hogy az orosz agresszióra vonatkozó amerikai figyelmeztetések valóban valószínűbbé teszik az orosz erők felhalmozódását, és hozzájárultak Ukrajna destabilizálásához. politikailag és gazdaságilag.

A jelentés magas rangú ukrán tisztviselőkre is hivatkozik, akik azt mondták, hogy különösen felháborodtak Washington nemrégiben hozott döntése miatt, miszerint diplomaták családját és nem létfontosságú személyzetét evakuálta kijevi nagykövetségéről, mert ez azt a benyomást keltette, hogy a várost valószínűleg hamarosan elfoglalják.

Januárban a BuzzFeed arról számolt be , hogy egy Zelenszkijhez közel álló forrás azt mondta: „Az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak Kijevben, mint Los Angelesben… vagy bármely más, bûnözõ amerikai városban.” Ugyanebben a hónapban az ukrán elnök kijelentette, hogy az invázió körüli hírverés megnehezítette a béketárgyalásokat Donbászban, Ukrajna háború sújtotta keleti régiójában.

A nyugati vezetők hónapok óta figyelmeztetnek, hogy attól tartanak, hogy Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, utalva az orosz csapatok felhalmozódásáról szóló hírekre a két ország határán és a szomszédos Fehéroroszországban. Moszkva többször is visszautasította a vádat, és olyan biztonsági megállapodások megkötését szorgalmazta, amelyek korlátoznák a NATO, az Egyesült Államok vezette katonai tömb ukrajnai terjeszkedését, amely megállapodás az Egyesült Államok szerint nem tárgyalt.

Múlt héten Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt mondta az újságíróknak, hogy az amerikai kormány többé nem használja a „közelgő” szót Oroszország lehetséges inváziójának leírására, mert „olyan üzenetet küldött, amelyet nem szándékozunk elküldeni, vagyis tudtuk, hogy Putyin elnök döntött.”

RT.com

Ajánlott Cikkek