Hírek

Ukrajna: szorul a hurok!

Telefonon egyeztetett egymással hétfőn Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár. A nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egyeztetett telefonon francia és német kollégájával. A német-francia páros láthatóan pontot szeretne tenni a Donyec-medence ügyére, ennek keretében pedig ragaszkodnak a minszki megállapodásban foglaltak végre hajtására, közben pedig kiderült, hogy Denisz Smihal ukrán kormányfő megnyugtatásnak szánt nyilatkozata ellenére nincs elég gáz…

Úgy tűnik tehát, hogy Kijevet egyre inkább beszorítják, hiszen a minszki megállapodás végrehajtása valójában kizárólag attól függ, hogy Kijev mikor hajlandó végre különleges státuszt adni a kelet-ukrajnai régiónak, és mikor írnak ki választásokat a térségben! Márpedig – ellentétben az igencsak feledékeny Egyesült Államokkal! – Európa két vezető országa márpedig ragaszkodik ehhez!

Természetesen segítenek a döntésben, hiszen Biden kijárta Angela Merkelnél, hogy adjon támogatást Ukrajnának, Merkel pedig erre ígéretet is tett, sőt megfejelte mindezt azzal, hogy javaslatot tett egy európai alapra, amit Ukrajna megsegítésére hoznak létre, az elmaradó gáztranzit hatásainak ellensúlyozására. Az ukránok közben össze-vissza beszélnek, az Ekonomicseszkaja Provda arról írt, hogy az országban 15 milliárd köbméter gáz van, Denisz Smihal ukrán kormányfő ezzelszemben azt állítja, hogy a gáz elég, hiszen 188,7 milliárd köbméter gáz van a tározókban, és Ukrajna rendelkezik saját kitermeléssel is, így nincs ok az aggodalomra.

Valójában nem is érdemes a számokon lovagolni, mert, mint újabban kiderült…:

„Az ukrajnai gázszállító rendszer úgy van megépítve, hogy a tranzitszállítás leállása miatt nem juthat gáz a keleti és a déli régiók vezetékeibe.”

Szerhij Djacsenko energetikai szakértő szerint az általa említett ok miatt leállásra éppen a fűtési idény közepén lehet számítani. A dolognak két megfejtése van; vagy tényleg ez a helyzet, és akkor nagy a baj, mert ha törik, ha szakad, kell a tranzit, vagy pedig csak arra megy ki a játék, hogy az ukránok megfagyásával zsarolják a világot annak érdekében, hogy segítséget kapjanak.

Mi inkább az első megoldást tartjuk valószínűnek, mert Olga Sztefanyisina, az európai integrációs folyamatokkal foglalkozó helyettes kormányfő egy rádió-interjúban azt mondta, hogy;

„A jelenlegi gázszerződés Oroszországgal az európai normákon alapul, mindenképpen tárgyalnunk kell Moszkvával, ugyanis új szerződést kell kötnünk, viszont kizárólag az európai szabályok betartásával.”

Úgy tűnik, hogy jó besül a mutatvány, mert Zelenszkijtől olyat kérnek az európai államok, amit pedig mindig is szeretett volna elkerülni. Erősen esélyes, hogy az ukránok körében jelentősen csökken népszerűsége a minszki megállapodás végrehajtásával, ugyanakkor kényszerhelyzetbe került a tranzittal kapcsolatban is, miután kiderült, hogy nem csak bevételtől esik el Kijev, hanem saját fogyasztóit sem képes ellátni a tranzit nélkül…

Kell mondani, hogy ha fáznak az emberek, bezárja a gyárkaput foglalkoztatójuk, nem fogják szeretni azt, aki miatt munka nélkül dideregnek? Lassan tényleg itt van az ideje annak, hogy az ukrán vezetés ne csak kérjen és követeljen, hanem valamit ő maga is tegyen annak érdekében, hogy a helyzet megoldódjon!

Ajánlott Cikkek