Hírek

Ukrajna utat nyitott a gabonaexport számára Lengyelországon és Románián keresztül

Nagy dolog… Csak azt nem tudni, hogy ebben mi akadályozta eddig a kijevi vezetést. Most azt mondják, hogy a szállítások bizonyos forgalmi dugókat fognak okozni, de mindent megtesznek ezen útvonalak fejlesztéséért.

Borítóképen: Búzamező Ukrajnában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Сергей Марцынюк, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Jó duma! A probléma abban áll, hogy az egész történet igazságtartalma hagy némi kívánnivalót maga után – hogy finoman fogalmazzunk. Egyrészt a román vonal már régóta működik, másrészt pedig, ha azt a rengeteg fegyvert sikerült leszállítani nyugatról keletre – és valahogy ez nem okozott logisztikai problémákat! -, akkor vajon mi lehet(ett) az akadálya a keletről nyugatra szállított gabonának?

Igen, hallottunk róla, hogy a nyomtáv, meg az átrakodás, meg mindenféle más probléma van. De az az ellenirányban is fennáll, így elég gyenge érv.

Nemkülönben a legnagyobb ilyen terminál éppen a magyar-ukrán határon van, de valamiért mégsem jut eszébe a kijevi vezetésnek, hogy ebbe az irányba szállítsanak.

Végülis nem baj, csak hiteltelenné teszi az egész tervet!

A lényeg az, hogy most Nyugaton majd arról lehet cikkezni, hogy Kijev micsoda tettet hajtott végre, mennyire humanitárius még abban a helyzetben is, amikor pedig hadban áll…

Arról már nem szól a fáma, hogy a világpiaci árak azért emelkedtek, mert az orosz gabona kifizetését gátolják a szankciók, Kijev meg egészen eddig nem szállított. Így most persze többet kapnak az áruért. Pont annyit, amennyit a szegényebb országok már nem tudnak kifizetni.

Gratulálunk.

Ajánlott Cikkek