Hírek

Ukrajna: Vádak és követelések

Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán vezetés lassan kezdi érteni helyzetét, de a megértés útján még csak a tagadásnál tart. Az nyilvánvaló, hogy Európa két vezető hatalma – Németország és Franciaország – közel sem olyan vehemens az Oroszország elleni fellépés ügyében, mint az Egyesült Államok, és még kevésbé aktívak Ukrajna támogatás ügyében. Mi lehet ennek az oka?

Borítókép: Mistral-osztályú hajó, előtérben egy helikopterrel (forrás: oroszvilag.hu)

Az fel sem merül az ukránok fejében, hogy Washington érdemi orosz gazdasági kapcsolatok hiányában könnyen dobálózik szankciókkal, meg hadieszköz-támogatással, míg Európa és az orosz gazdaság erősen függenek egymástól. De nem egy róka fogta csuka szituáció ez (annak ellenére sem, hogy az oroszok ellenfelei ezt így igyekeznek feltüntetni!), hanem kölcsönös előnyökön nyugvó gazdasági együttműködés! Az ukránoknak meg éppen az a baja, hogy kimaradnak ebből…

Ezért aztán minden követ megmozgatnak, hogy valamilyen módon bekerüljenek abba a körbe, amit most csak kívülről szemlélnek. Zelenszkij most egyenesen követelőzik, hogy konkrét időpontokat adjanak neki a NATO és az Uniós csatlakozás ügyében!

„Ukrajna már eléggé sokat tett azért, hogy konkrét időpontokat kapjon az EU-tól és a NATO-tól az ország tagfelvételét illetően.”

Nem tudni, hogy az elnök milyen étrenden él, de úgy tűnik, hogy gyorsan változtatni kellene, mert lehet, hogy valami toxikus anyag is a tányérjára került… Ukrajna gazdasága fényévekre van attól, hogy az Európai Unió komolyan vegye csatlakozási szándékát! Gondoljunk bele; ha csak Ukrajnára költené a brit kilépéssel egyébként is feszesebb gazdálkodásra kényszerített EU a felzárkóztatásra szánt támogatásait, akkor is hosszú évtizedek kellenének ahhoz, hogy csak a mai kelet-európai szintre hozzák fel az ukrán gazdaságot! Ez pedig még mindig csak a mai Uniós szint 70% körüli értéket jelentene…

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szélsőséges, jellemzően érzelmei által vezérelt politikai irányvonal biztosan nem kell Európának, van így is éppen elég baja a mostani tagországok megosztottsága miatt is! De az ukránok nem csak követelőznek, hanem összeesküvés elméleteket is gyártanak, Németországot és Franciaországot vádolva azzal, hogy miattuk következett be Ukrajna és Grúzia területvesztése!

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára például kifejtette, hogy Franciaországnak – aki a 2008 augusztusában kitört orosz-grúz konfliktusban a két fél között közvetített – „köszönhette” Grúzia területei egy részének elvesztését, majd a franciák megrendelést kaptak Oroszországtól Mistral helikopterhordozó hadihajók leszállítására. De itt nem áll meg a rendre feltűnést keltő titkár, Ukrajna kapcsán is hasonló vádakat fogalmaz meg:

„Nem tudom, hogy kaptak-e valamit Donyeck és Luhanszk megyék egy részéért és a Krímért, de erkölcsi felelősség terheli őket.”

Nem nagyon világos, hogy ilyen, és ezekhez hasonló kijelentések után hogyan lehet elvárás az EU-csatlakozás, de Danilov még kérkedik is, és maga mondja el, hogy;

„Amikor Kijevben zárt ajtók mögött találkozom a német és francia partnerekkel, ezt mindig az orruk alá dörgölöm.”

Mindezt azért teheti meg – szintén saját állítása szerint – mert nem diplomata, így szabadon kifejtheti véleményét. Hát fejtegesse csak, de az biztos, hogy ezzel a magatartással, és egy olyan szörnyűséges állapotú gazdasággal soha nem lesz közelebb az Európai Unióhoz Ukrajna, hogy bármikor is időpontokat követlejen magának!

Ajánlott Cikkek