Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrajnában a sajtószabadság nagy híve bezáratott három tévécsatornát…

Egyre inkább látszik, hogy az ukránokkal rettenetesen elszaladt a ló, és az ellenzékkel való leszámolásba is belekeverik az euroatlanti integrációt, ami egyet jelent a Biden-klánnal való lepacsizással, na meg némi pénzkeresettel… Szóval Volodimir Zelenszkij a sajtószabadság híveként bezárt három tévétársaságot, és – a Bidenékkel a háta mögött… – kikelt az oligarchák ellen! A mindennapokban ezt pofátlanságnak nevezzük, a nemzetközi politikában meg nincs rá kifejezés…

A nemzetbiztonsági tanács határozatára hivatkozva Volodimir Zelenszkij bezáratott több ellenzéki televíziót. Elemzők szerint a NewsOne, a ZIK és a 112 Ukraina nevű adók ellen hozott intézkedésekkel a teljes ukrajnai sajtót megfélemlíti a hatalom.

Az államfő azt állította, nagyon nehezen hozta meg a döntést, mert a sajtószabadság híve.

„Ugyanakkor ezek a médiumok, orosz pénzzel, próbálták Kijev euroatlanti integrációs törekvéseit gátolja. A függetlenségért vívott harcot az információs térben is folytatni kell” – tette hozzá.

Nézzük csak meg, mit is jelent ez a pár mondat! Ukrajna egy része az oroszokhoz húz, míg a másik része – függetlenséget kiáltva… – az USA felé húz. Érthető, hogy nem tudnak ténylegesen önálló államban gondolkodni, hiszen a Kijevi Rusz 1240 évi bukása előtt is mindössze 400 évig volt a területen önálló államalakulat, ami pedig inkább Oroszország elődjének tekinthető… És ki emlékezne már arra, hogy mit is jelent az önálló, független állam?

Azt meg végképp nem értik, hogy mit jelent a politika napi gyakorlata, csakis a háborúban, az erőszakos fellépésben hisznek, valójában egyáltalán nem tudtak megérkezni a XXI. századba. És ehhez a középkori magatartáshoz még támaszt is ad Biden – helyesebben ma már maga az USA. És – tegyük hozzá! – valójában csak a labda azon a football-pályán, ahol az orosz és az USA válogatottja méri össze erejét! Persze Amerika azzal, hogy nem szól a nyilvánvaló törvénysértése miatt, és hogy Európát csendre inti a témában, szándékosan azt a látszatot kelti, mintha maga Ukrajna fontos lenne. Pedig dehogy!

De nem csak a tévék bezárásáról beszélt ám az ukrán elnök, hanem arról, is, hogy meg kellene tiltani az oligarcháknak azt, hogy tévécsatornájuk legyen, és ezzel leuraljanak egyes média-felületeket, ezzel befolyásolva a honatyákat. Ez micsoda zavaros gondolat! Az oligarchák sokkal kevesebb pénzből is meg tudnák oldani a dolgot, mert – mint tudjuk – Ukrajnában minden és mindenki eladó, így a honatyák is… De mit mond az olgarchák médiaszerepéről Zelenszkij? Nézzük:

„Ezt el lehet érni, ezt meg akarom csinálni Ukrajnában.”

Mármint azt, hogy küldözzék őket a médiából. Érdekes felfogás, miszerint a függetlenség, és a honatyák befolyásolhatóságának megszüntetése érdekében egyes szám első személyben kijelenti, hogy „meg akarom csinálni”, mert ez egyet jelent azzal, hogy ő maga akar az egyetlen oligarcha lenni az országban, és azt gondolja, hogy egyedül ő lehet az a személy, aki pontosan tudja, „merre van az egyenes”.

És mindehhez az USA tapsikol, Bidenék jól keresnek, Európa becsicskul, az oroszok meg köszönik szépen, de amíg ők látják el energiával Európát, addig ők biztonságban vannak – és ezt pontosan tudják, és használják is!

Mi pedig csak azt kérdezzük, mint a nyelvtörvény kapcsán az Európai Bíróságtól is megkérdeztünk:

A törvénytelenséget szentesíti, hogy mindez Ukrajnában történik?

Ui.:

Csak emlékeztetőül; az Európai Bíróság megállapította, hogy több ponton is nemzetközi jogi normákat sért az ukrán nyelvtörvény, de ezt elfogadhatónak találta, a „helyzetre való tekintettel”.

Ez a „helyzet” talán az USA???

Ajánlott Cikkek