Hírek

Ukrajnában bevezetik a nők hadkötelezettségét

A hadügyi tárca rendelete értelmében Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik a civil foglalkozásokat űző nőket, áll az ua-reporter hírében.

A hadügy által közzétett információ szerint a rendelet több millió lányra és asszonyra vonatkozik, akik eddig polgárinak tartott munkakörökben, szakmákban dolgoztak. Mostantól viszont hadkötelessé válnak a 18 és 60 év közöttiek, akik egészségileg is megfelelnek a katonai feladatok ellátására.

Ráadásul nem csupán az olyan szakmában dolgozókról van szó, amelyek a hadsereg számára is alkalmazhatók, mint például a távközlésben, a medicinában, a nyomdaiparban alkalmazottaké, hanem hadkötelessé válnak a könyvelők, a titkárnők, az újságírók, de még az állatorvosok is.

AZ INFORMÁCIÓ SZERINT A HADKIEGÉSZÍTŐK A MUNKAHELYEKEN KEZDIK MAJD EL A GYENGÉBB NEM TOBORZÁSÁT. A MŰVELET KONKRÉT VÉGREHAJTÁSÁNAK MIKÉNTJÉT MÁR A KÖZELI NAPOKBAN ÍGÉRIK KIDOLGOZNI.

A katonai nyilvántartási és besorozási hivatalok mindenekelőtt a munkahelyükön keresztül kezdik „utolérni” az ukrán nőket. A munkáltatónak meg kell győződnie arról, hogy cége alkalmazottai be vannak jegyezve. A hatóságok azt ígérik, hogy a jövő héten konkrét rendszert dolgoznak ki . 
Kötelező lesz a hadköteleseknek katonai igazolvánnyal rendelkezniük, és azt ötévente cserélni kell. E dokumentum nélkül például nem lehet kijelentkezni a lakásból. 
„A nők a férfiakkal egyenrangúan látják el katonai szolgálatukat” – mondja a törvény.

A nők katonai szolgálatra való felvételének megtagadása esetén 850-1500 hrivnya pénzbírságot szabnak ki. A vállalkozás vezetőjének pedig, aki nincs meggyőződve arról, hogy a nőt a katonai nyilvántartási és besorozási hivatal nyilvántartásba vették, a bírság 5500-tól 8500 hrivnyáig terjedhet.

A portál epésen megjegyzi, hogy Zelenszkij ígéretéhez híven Ukrajnában mindenkiből katonát faragnak, mindenkit mozgósítani fognak. Így válik teljessé Ukrajnában a nemek közötti egyenjogúság.

Kárpáthír

Ajánlott Cikkek