Hírek Kárpátalja

Ukrajnában kritikus szinten a gáz hiánya és a tél csak most kezdődik igazán

Annyira kritikussá vált a helyzet, hogy az ukrán kormány hozzálátott egy szolgáltatási menetrend kidolgozásához. Több milliárd dollárra volna szükség, hogy megvásárolják az EU-tól a szükséges mennyiséget, írja az obozrevatel.com.

Szakértői vélemények szerint a lakosság ellátása nem forog komoly veszélyben, viszont a vállalatok esetében más a helyzet. Az már a fűtési idény kezdetén köztudott volt, hogy az ukrajnai tározókból hiányzik 3 milliárd köbméter. Akkor Jurij Vitrenko, a Naftogaz elnöke közölte, hogy a tél biztonságos átvészelésére legalább 19 milliárd köbméteres készletre van szükség.

A TÁROZÓKBAN VISZONT CSAK 16 MILLIÁRD KÖBMÉTERT SIKERÜLT FELHALMOZNI. MOSTANRA PEDIG MÁR ALIG TÖBB, MINT 12 MILLIÁRD MARADT.

Tudni kell viszont, hogy ebből a mennyiségből csupán 6,6 milliárd köbméter használható a belső szükségletek fedezésére.

4,7 MILLIÁRD KÖBMÉTERNEK MINDENKÉPP MARADNIA KELL A TÁROZÓKBAN A MEGFELELŐ NYOMÁSSZINT MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN.

Közel egymilliárd köbméter pedig nem Ukrajna tulajdona.

A hivatalos álláspont szerint most 8,6 milliárd köbméter használható mennyiség kell ahhoz, hogy a fűtési idény végéig biztosítani lehessen a lakosság és a gazdaság energiaszükségletét. Ám 2022 első negyedében a hiány legkevesebb 2 milliárd köbmétert tesz ki. A jelenlegi piaci áron beszerezhető energiahordozó 72,9 ezer hrivnyába kerül, amit az ukrán termelők egyike sem képes megfizetni.

Forrás:obozrevatel/KÁRPÁTHÍR

Ajánlott Cikkek