Hírek

Ukrajnában természetes, Oroszországban viszont bűnözők vannak…

Manapság eléggé megborult a világ értékítélete, hogy Ukrajna miniszterelnök-helyettese, aki egyben a digitális átalakulásért felelős miniszter is, Mihailo Fedorov büszkén újságolja el a spanyol El Pais-ban, hogy 300.000 főt számláló kiberhadserege folyamatosan támadja Oroszországot és Fehéroroszországot.

Borítóképen: Mihailo Fedorov (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Dubetskyi-Ph, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Fedorov elmondása szerint ő hozta létre “a világ első kiberhadseregét”, amely jelenleg mintegy 300.000 szakembert foglal magában.

„A részvétel önkéntes, a Telegramon keresztül szervezzük meg, ahol napi feladatokat teszünk közzé. … Több mint 660 kibertámadást és DoS-támadást hajtottunk végre oroszországi és fehéroroszországi vállalkozások, vállalatok, bankok és intézmények ellen” – mondta Fedorov.

Az világos, hogy manapság a háború nem csak a fizikai térben dúl, ma már a kibertérben is ádáz küzdelem folyik. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ez a „hadsereg” mennyire ellenőrzött, ki és mi szabályozza tevékenységüket. Innen pedig további kérdések merülnek fel; ki tudja kontrollálni ezen „önkéntesek” tevékenységét? Nem fordulhat elő – a megfelelő kontroll hiányában! -, hogy ez a „sereg” önállósítja magát?

Ezeket a kérdéseket aligha fogják feltenni Fedorovnak Nyugaton, sőt, azon sem lepődnénk meg, ha a katonai kiképzés mellett a kibertérben folytatott küzdelemre is kapott nyugati segítséget Ukrajna.

Az ilyen segítséggel kapcsolatban nem árt emlékezni arra, hogy 1963-ban a CIA segítségével került hatalomra Szaddám Huszein Irak élére. Annak az Iraknak az élére, amit aztán vegyi fegyverek fejlesztésével, nagy mennyiségben történő előállításával vádoltak (mint kiderült, ilyen fegyverek nem voltak…), majd meg is támadtak, és Szaddám Husszeint menekülés közben fogták el, majd likvidálták…

Hogy jön ez ide? Nos, nem egyszer előfordult már az Egyesült Államok támogatottjaival, hogy egy idő után kínos lett egyáltalán a létezésük, mert sokat tudtak, de korábbi támogatóik ellen fordultak.

Az ukrán kiber-hadsereg is ilyen lehet, ezért nem ártana igencsak vigyázni arra, hogy mit és hogyan csinálnak, hogy egyszer ne arra ébredjünk, hogy az egész világon megbénulnak egyes informatikai rendszerek!

Ajánlott Cikkek