Hírek Vélemény-cikkeink

Ukrajnát lassan leléptetik

Kiderült, hogy a kérdésre adott válasz nagyon nem mindegy! Április végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatot tett a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak és az Elnöki Hivatalnak a monopóliumellenes bizottsággal együtt az oligarcha státuszáról szóló törvényjavaslat kidolgozására. Az elnök erre a vonulatra felülve próbál lavírozni, de igyekezete ezúttal zsákutcába viheti!

Birítókép: Az Egyesült Államok lelépteti Ukrajnát (forrás: karpathir.com)

Többször felvetődött a gyanú, hogy Zelenszkij mögött nem más áll, mint Igor Kolomojszkij, a talán legnagyobb oligarcha Ukrajnában. Az biztos, hogy Zelenszkij népszerűsége az oligarcha által tulajdonolt tévécsatornán futott fel, innen indult karrierje, és a vádakat maga az elnök sem tudta hitelt érdemlően cáfolni, csak annyit mondott, hogy nem volt hatása Kolomojszkij az ő politikai tevékenységére.

De ez már a múlt, azóta a villám-karriert befutott Zelenszkij az elnök, és ebben a minőségében a maga módján igyekszik rendet tenni az országban. Az előző mondatban a „maga módján” a hangsúlyos, mert az oligarchák ellen folytatott „háborúja” több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad… Rögtön itt van a dilemma, hogy tényleg a pénzügyi hatalmasságok ellen kíván fellépni, vagy inkább csak az ellenzéket akarja megfojtani?

Most az borzolja a kedélyeket, hogy a korábban hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsuk – a vádak ellenére – nem menekült el, hanem kiállt az igazáért, és ez mintha megijesztette volna a hatalmat… Vadim Deniszenko ismert politológus szerint legalábbis ez történt, hiszen Medvedcsuk nem került rács mögé… Az ukrán biztonsági szolgálat Alfa-kommandója, és maga az biztonsági szolgálat (SZBU) hiába teljesíti az ország vezetése szerint rá rótt feladatot, ha munkájuk eredménye az, hogy valamiféle háttéralku születik, és a törvényeket megelőzik a politikai érdekek!

Mert most ez történhetett, annak ellenére is, hogy a megegyezés (bármi is legyen annak lényegi tartalma) igencsak rontja Zelenszkij hitelességét az Egyesült Államok előtt, ez pedig sokkal rosszabb helyzetbe hozza az esetleges Putyinnal való tárgyalás során. Nem is igazán Zelenszkij személye a lényeg, hanem az, hogy ha az ő politikája hitelét veszti a nyugati szövetségesek előtt, akkor Ukrajna törekvései a Donbasz teljes megtartására az eddigi erőfeszítések ellenére is kudarcba fulladhatnak.

Márpedig az Egyesült Államok igen erős üzenetet küldött pénteken! Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a testület pénteki ülése utáni sajtótájékoztatón elhangzott bejelentése szerint az USA 61 ukrán állampolgár ellen léptetett életbe szankciókat! Ez komoly meglepetést okozott Kijevbe, és azonnal tájékoztatást kértek minden egyes, szankciós korlátozás alá helyezett ukrán állampolgár személyét illetően.

Mert bizony beleeshetett a szórásba olyan is, akit a hatalom nem szeretne hátrányba hozni, de az mindenképpen figyelmeztető, hogy az amerikai szankciók által érintett személyek eddig valamiért nem kerültek az ukrán hatóságok látókörébe… Persze gyorsa szankciókat jelentett be Zelenszkij is, hogy mentse a menthetőt, de talán még hiteltelenebbé teszi a dolgot!

Közben – elég hossz hallgatás után – Putyin is megszólalt az ukrán üggyel kapcsolatban. Véleménye szerint Ukrajnát egyfajta anti-Oroszországgá kívánják tenni, ezért különös figyelmet szentelnek a helyzet alakulásának Ukrajnában. Ezt – bár elég körülíróan… – Oroszországra nézve biztonsági kockázatként jellemezte. Az orosz elnök alighanem közel jár az igazsághoz, de mondanivalójának lényege mégis az, hogy amit most látunk, az nem Ukrajna saját mozgása a nemzetközi politikai hadszíntéren, hanem immár külső erők „báboznak vele”. Ez egyben azt is jelzi, hogy neki, mint egy világhatalom vezetőjének nem Zelenszkij az igazi tárgyalópartner…

Nos, úgy tűnik, hogy a kijevi vezetés feje fölött lassan összecsapnak a hullámok! Nyilván meghagyják őket abban a szerepben, amit maguknak kreáltak, de az csak egy előadás része, a nagy dolgok minden bizonnyal nem a színpadon dőlnek el, hanem Moszkva és Washington kormányzati irodáiban.

Lassan összeáll kép; Ukrajna csak helyet ad két világhatalom párbajához, de egyre kevesebb hatása van az események alakítására. Jó showman-ként biztosan jól hozza ezt a szerepet Zelenszkij…

Ajánlott Cikkek