Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrán agresszió Dunaújvárosban!

Úgy tűnik, hogy most már nem „csak” Kárpátalján, hanem Magyarország területén, a hazai gazdaság egyik fellegvárában is megjelentek a magyarellenes erők! Ha most ezt valaki demagógiának véli, akkor emlékeztetnünk kell, hogy a Dunaferr az egyik legnagyobb foglalkoztató hazánkban, és az egyedüli, a mai napig is működő acélipari vállalat! Ha valaki tehát ezt egyszerűen azzal intézi el, hogy „csalók mindig is voltak”, az elbagatellizálja a helyzetet.

„2021. március 26-án a kétes hátterű ukrán agresszorok képviselői megtévesztettek néhány kisebbségi tulajdonost, hamis meghatalmazásokkal – internetes kapcsolaton keresztül – összejövetelt tartottak és ismételten megpróbálták átvenni a Dunaferr vezetését, hogy a vállalat vagyontárgyait jogellenesen megszerezzék. Ennek az összejövetelnek azonban semmiféle jogi alapja nem volt, a Dunaferr-re nézve semmiféle döntést nem születhetett.”

Az ISD Dunaferr Zrt. fenti közleménye egy hosszabb történet újabb fejezete (az előzményekről ITT írtunk). Sajnos a Dunaferr egyre rosszabb helyzetbe kerül. Különböző érdekcsoportok akarják megszerezni felette a hatalmat, és ma már ott tartunk, hogy – totál jogellenesen! – a dolgozók két részletben, és gyakran késve kapják meg fizetésüket!

Sokan úgy tekintenek a Dunaferre, mint egy szocialista maradványra, mit valamiért itt felejtettek, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az ország számára stratégiai fontosságú, hogy legalább egy acélgyár működjön. Önmagában nem feltétlenül nyereséges – de a pozitív eredménynek nincs különösebb akadálya! -, azonban olyan alaptermékeket állít elő, amiken már komoly nyereség realizálható. Nem véletlen, hogy Japánban például nem is feltétlen csak a termékek elsődleges piacán történő értékesítés után jutnak bevételekhez az acélgyárak, hanem a további feldolgozás utáni nyereség egy része is őket illeti.

Miért a Japán példa? Mert a távol-keleti szigetország ugyanúgy nyersanyag és energiahordozó hiányos, mint Magyarország (köszönjük meg a Trianonban lábukat belénk törlőknek!), mégis jelentős acélipart tart fenn, mert az ipari alapanyagok hazai előállítását stratégiai fontosságúnak vélik. Márpedig a Japán stratégák bizonyították, hogy az ipari szempontból alapvetően hátrányos helyzetű ország képes világpiaci szinten is meghatározó ipari szereplő lenni!

„Kérjük senki ne adjon hitelt az álhíreknek, mind a Vnyesekonombank, mind a társaság főrészvényese, mind pedig a meg nem téveszthető további részvényesek megteszik a szükséges jogi intézkedéseket.”

Hogy mennyire nem csak a Dunaferr-ről van szó, jelzi, hogy a Vnyesekonombank orosz érdekeltségű pénzintézet – a Duaferr legnagyobb hitelezője, és egyben tulajdonosa. Az ukránok most arra tettek kísérletet, hogy az oroszokat kipenderítsék a cégből, és átvegyék a hatalmat. Az egy meglehetősen szövevényes történet, hogy miként is alakult a dolog, de azt tudni, kell, hogy az eredeti ukrán tulajdonos a Donbass (ugye ismerős a név, az orosz-ukrán konfliktusban érintett területet is így nevezik, és az egyezés nem véletlen!), és most is ez az alakulat áll az ukránok mögött.

A probléma abban áll, hogy az orosz bank számára nem történt meg egyes hitelek törlesztése, így a pénzintézet tulajdonrészt szerzett. Most ezt a hitel ellenében megszerzett tulajdonrészt szerették volna újra birtokba venni az ukránok, hiszen ők – mint Ukrajnában bevett gyakorlat – einstandolni akarták az orosz tulajdont. Igen ám, de Magyarországon vannak törvények, és azokat illik is betartani, különben betartatják, és ez utóbbi kicsit „fájdalmasabb” tud lenni…

A lényeg az, hogy – mint azt a vállalat közleménye tudatja – egy szabályosan megtartott rendkívüli közgyűlésen megválasztotta a Dunaferr új vezetőségét (eddig törvényellenesen nem voltak betöltve vezetői posztok…), és már megalapításra került a Dunaferr új befektetője cégének bejegyzése is a cégbíróságon.

Itt most felsültek az ukránok, csak nehogy Kárpátalján vegyenek elégtételt!

Ajánlott Cikkek