Hírek Vélemény-cikkeink

Ukrán egészségügyi miniszter: “Ukrajnában nem lesz Sputnik”

Ez eddigi is tudott volt, hiszen már az oltások megkezdése idején kijelentették Kijevben, hogy nem oltanak orosz vakcinával. Akkor miért volt fontos, hogy most az egészségügy vezetője kemény hangon kritizálja az oroszokat, és olyan vádakat fogalmazzon meg, amelyekre nincs bizonyítéka? Azon túl, hogy az oroszokat vádolni egyfajta divat, van egy sokkal komolyabb ok is!

Nézzük, hogy most az ukrán egészségügy vezetője, Makszim Sztepanov mit adott elő!

“Emlékezzenek arra a negatív hullámra, amely az AstraZeneca-val történt, az oltóanyag és a vérrögök közötti kapcsolatot nem erősítették meg, de az egész világ beszélt róla. A hamis hírek fő szerzője Oroszország volt.”

Érdekes kijelentés (a miniszter Facebook-oldalán jelent meg), de az igazság az, hogy a témában komoly kutatások zajlottak, és végül arra a megállapításra jutottak, hogy van összefüggés a vérrögképződés és az oltóanyag között, de ennek kockázata olyan kicsi, hogy az messze elmarad a hasznosság mögött, így alkalmazható a vakcina.

Ez a bemondás egyértelműen Oroszország démonizálása, nem egyéb, de nem nagyon kell komolyan venni. És még egy megjegyzés; az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is hallani mindenféle dolgokat, de – érdekes módon – ez nem került felemlegetésre… Mi persze nem vagyunk szakemberek, nem tudunk az ilyen vitákban érdemeben megszólalni, így maradjunk annyiban, hogy ez csak egy meddő vita, amiben sajnos időnként elvész a szakemberek hangja…

De itt nem állt meg Sztepanov, mert mindehhez még hozzátette:

„Piszkos, gyalázatos kampányba taszítják az oltások hiteltelenítése érdekében”.

Itt természetesen megint az oroszokra gondolt, de nem is ez az érdekes a mondatban! Az sokkal fontosabb, hogy ezzel már közelíti a valódi okot, amiért fontosnak tartotta, hogy kikeljen az oroszokra! Magyarázatul a következő képpel szolgálhatunk:

A helyzet úgy áll, hogy Ukrajnában igazából nem is beszélhetünk oltás-kampányról, a tömeges oltás, meg mint fogalom is felejtős, hiszen az a 1,73%-os oltottság nagyjából hibahatáron belüli érték! Nem nehéz kitalálni;

Az ukrán egészségügy vezetője Ukrajna, és a saját sikertelenségéről próbálja elterelni a figyelmet!

Igen, mindössze ennyi. Nézzük meg, hogy az EU, – ahol egyedül Magyarország alkalmaz keleti vakcinákat, és jelentős lemaradásban van az USA-tól, vagy az Egyesült Királyságtól… – közelíti a 25%-ot! Az az Európa, ahol igencsak komoly ellátási problémák vannak! Csak zárójelesen; közben Magyarországon 42% feletti az oltottság, nem kis részben a keleti vakcinák alkalmazásának köszönhetően, de ez tényleg csak egy megjegyzés, mindenki gondoljon erről, amit akar.

Nem mellékesen viszont meg kell, hogy jegyezzük, Kirill Molcsanov politológus szerint a nyár közeledtével meneszthetik Ukrajnában az egészségügy minisztert, akinek a nyakába varrják majd a vakcináció kudarcát. Ezek szerint tehát a miniszter és Oroszország a felelős, Kijev pedig megint ártatlan az ügyben…

A baj „csak” annyi, hogy emberéletekkel játszogatnak a kicsinyes hatalmi harcaikkal!

Ajánlott Cikkek