Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrán fantázia elnökre és nagykövetre, két tételben

Nem tudjuk, mit esznek, mit isznak az ukrán politikusok és diplomaták, de komoly anyag lehet… Zelenszkijről tudjuk, hogy nagy álmodozó, de ilyen élénk képzelőerő, mint neki van, az igen ritka, de most Ukrajna berlini nagykövete, Andrej Melnik is bizonyít! Az ukrán elnökre úgy rákontrázott, hogy szem nem maradt szárazon… Oroszország EU és NATO tagságáról elmélkedett egyet, de gazdája németeknek címzett felhívása is mintha egy másik bolygóról jött volna.

Előbb vegyük a főnök agymenését. Ő nem kevesebbet mondott, mint az, hogy

„Németország eddig nem nyújtott nekünk katonai támogatást, de megtehetné”

Majd szépen felsorolta, hogy Ukrajnának milyen hadi eszközökre lenne szüksége. Rakétákkal felszerelt hajók, járőrhajók, gépkarabélyok és páncélozott járművekre gondolt. Az tény, hogy Németországban van egy-két igen komoly gyártó, akik foglalkoznak mindenféle fegyver és eszköz gyártásával, ami a háborúhoz kell, de ma már ez nem úgy működik, mint korábban…

Ma – természetesen bizonyos szabályok betartása mellett! – a fegyvereket az egyes államok úgy vehetik meg, mint amikor mi veszünk egy kiló kenyeret a boltban. Vagy mondjuk inkább egy új autót. Bemegy az emberfia a kereskedésbe, beikszeli a megfelelő rovatokban, hogy a kiválasztott típust hogyan szeretné konfigurálni, és egyszercsak – láss csodát! – átveheti a járművet! Egyetlen feltételt szabnak csupán; vagy saját erőből, és/vagy hitelből meg kell oldani a fizetést, mert ugye a két szép szemünkért mégse megy az üzlet…

Nos, Ukrajna sem kell, hogy másképp cselekedjen, vesz hadi eszközöket a német gyártóktól, és el van intézve! Ja, hogy pénz az nincs? Akkor mire gondolt vajon a költő??? Talán attól szaladt meg Zelenszkij csodálatosan aktív fantáziája, hogy a következő választásokon is esélyes Zöldek társelnöke, Norbert Habeck a minap Kijevben arról beszélt, hogy Ukrajnának “védelmi jellegű fegyverekre” lenne szüksége… Talán nem tudja, hogy nem csak vetélytárs pártok, hanem a saját pártja tagjai is felháborodtak ezen a kijelentésen?

Valószínűleg nem, mert az ukrán elnök csak azt hallja ki mindenből, amit ő szeretne, az pedig már nem érdekli, hogy annak mi köze lehet a valósághoz… De külügyér kollégája mégis túltett rajta! Andrej Melnik berlini ukrán nagykövet a Berliner Zeitung hasábjain olyan eszmefuttatást engedett meg, aminek nemigen van előzménye… Mégis érdekes a felvetés, de ez inkább csak, mint elméleti lehetőség érdekes. De mit is írt a nagyformátumú férfiú?

A diplomata szerint Oroszországban ma is vannak „megvilágosult” elmék, akik a putyini rezsim ellenére tesznek és gondolkodnak, ezért nem tartja lehetetlennek, hogy Oroszország belépjen az EU-ba, sőt még a NATO-nak is teljes jogú tagjává váljon. húha, van baj – ahogy pestiesen mondják… De azért egy pár gondolatot érdemes erre pazarolni.

Oroszország és az EU gazdasági összefonódása igen mély és széles, ezt tény, nem véletlen, hogy a németek kisírták maguknak az Északi Áramlat 2 folytatását Biden-nél. Ugyanakkor kulturálisan van egy komoly szakadék, ami viszont még a Melnik által megvilágosult elméknek nevezett társaság esetében is olyan szintű különbséget jelentenek, amik nem igazán áthidalhatók. Amíg Európa erkölcsi alapon épít gazdaságot, addig a tagság lehetetlen, és amíg az oroszok ragaszkodnak hagyományaikhoz, szintén nem jöhet létre az EU-tagság. Márpedig egyiküknél sincs jele a változásnak…

A NATO tagság pedig teljesen idétlen dolog, hiszen ha már Oroszország az EU tagja lenne, vagy olyan szoros kapcsolatot ápolna Európával, hogy szoros katonai együttműködés alakulhatna ki, akkor felesleges lenne a NATO-val babrálni, sokkal inkább egy európai közös hadsereg felállítása lehetne a cél, ha már lenne olyan tag, aki tudja, hogyan is működik a katonai önállóság… Persze ez sem lehetséges, az ukrán nagykövet pedig minden bizonnyal belátta már (miután lejött az anyagról…), hogy marhaságokat írogatott.

Ezzel együtt ez a két eset újabb bizonyítéka annak, hogy a mai ukrán vezetés totálisan alkalmatlan és olyan téveszmék vezérlik őket, amik a normalitás oldaláról nézve nem igazán értelmezhető megnyilvánulásokra sarkallják őket…

A németek és az oroszok minden esetre a legjobb, ha mulatnak ezen, nem kell mindent és mindenkit komolyan venni, ha egyszer nem az!

Ajánlott Cikkek