Hírek Videók

Ukrán hadijelentések a háború 26. napjáról

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az orosz csapatok „szárazföldi folyosót” foglaltak el a Krím-félszigettel, elzárva Ukrajna hozzáférését az Azovi-tengerhez. Az ukrán hadsereg ugyanakkor azt is közölte frissítésében, hogy az orosz erők elvesztették a “támadó potenciált”, és arra kényszerülnek, hogy erősítést hívjanak be Oroszország egész területéről Ukrajnába való bevetésre.

Borítóképen: Az ukrán szárazföldi erők katonái védekező taktikát folytatnak a 2016. április 1-jei ellentámadás során az ukrajnai Javoriv közelében – gyakorlat (forrás: https://www.dvidshub.net/image/2496563/defensive-tactics via commons.wikimedia.org, szerző: Staff Sgt. Adriana M. Diaz-Brown, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

Ezenkívül az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy a “visszafordíthatatlan” veszteségek arra kényszerítették Moszkvát, hogy törölje a katonák tervezett leszerelését a hadseregből. Azt állítják továbbá, hogy körülbelül 300 orosz katona vesztette életét a harcokban, csak hétfőn.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videoüzenetében azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők visszaverik az orosz erőket, és lelassították előrenyomulásukat. Hozzátette: lelőttek egy orosz repülőgépet Harkiv régióban, Ukrajna második legnagyobb városában.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy erői visszafoglalták a Kijevhez közeli Makariv városát.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a konfliktusról szóló legújabb frissítésében azt állítja, hogy csapatai kiszorították az orosz csapatokat a fővárostól mintegy 60 km-re nyugatra fekvő városból.

“Védőink hősies cselekedeteinek köszönhetően felvonták Ukrajna állami zászlaját Makariv városa fölé, az ellenséget visszautasították” – írták Facebook-oldalukon.

Ha megérkeznek az orosz hadijelentések, azokról is beszámolunk termlszetesen.

Ajánlott Cikkek