Hírek

Ukrán külügy: Dezinformáció a vegyi-fegyver támadás!

Mit is vártunk? Nyilván ez volt a természetes reakció ukrán részről, hiszen, ha Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter igazat is állított, ukrán oldalon nyilván nem ismernék el, ha pedig tényleg csak kommunikációs trükk, akkor meg végképp nem. De van ott még más is! Mi inkább ezzel foglalkozunk.

Borítóképen: Süllyed az igazság (forrás: euvsdisinfo.eu)

De előbb a cáfolat:

„Kategorikusan visszautasítjuk azokat az Ukrajnával kapcsolatos inszinuációkat, amelyek az orosz védelmi minisztérium kollégiumának ülésén hangzottak el. Az orosz védelmi miniszter kijelentései az állítólagos vegyszerekről, az amerikai katonai magáncégek kiképzőiről, a Donyec-medence lakott területeinek ágyúzásairól újabb példái a kiterjedt orosz dezinformációnak.”

Ezt az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko közölte. Eddig sima ügy, megjött a cáfolat, de ezek után volt még pár mondat, amit elejetett a konfliktus politikai és diplomáciai módszerekkel történő rendezéséről:

„Az első lépés az lenne, ha Moszkva teljesítené a Minszkben és a normandiai négyek – Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország – találkozóin született megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.”

Az ukrán vezetés totális tévedésben él, ugyanis a rendezés nem azzal kezdődik, hogy Oroszország teljesíti kötelezettségeit, hanem azzal, hogy Ukrajna teljesíti a minszki megállapodásban rögzített kötelezettségeket! Mik ezek?

  • Tárgyalás az Ukrajna által szakadárnak nevezett területek vezetőivel.
  • Választások kiírása ezeken a területeken.
  • Ukrajna föderatív állammá történő átalakítása.
  • A föderációt alkotó szövetségi államok számára nagyfokú önállóság biztosítása

Persze ezt senki nem követeli az ukránoktól – legalábbis nem a nyugati oldalon -, talán csak még Merkel idején egy hármas találkozón hangzott el, hogy Ukrajnának vannak ilyen kötelezettségei, amelyen Merkel mellett Macron és Zelenszkij vett részt.

Persze azóta mindez feledésbe merült. Az új, immár „haladó” német balos-zöld kormány, illetve hasonszőrű kancellárjuk már talán nem is emlékszik, hogy voltak tárgyalások Minszkben…

Ajánlott Cikkek