Hírek Kárpátalja

Ukrán nyelvtörvény: élesbe állítva!

„Ez a törvény a magánbeszélgetések és az egyházi szertartások kivételével kizárólagossá tette az államnyelv használatát az államigazgatásban, a közéletben, a kultúrában és a sportban, illetve kvótákhoz kötötte a kisebbségi nyelvek használhatóságának mértékét a tömegtájékoztatásban és az oktatásban.” Így kommentálta a törvényt Fedinec Csilla a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Magyar Nemzetnek.

A most életbe lépő törvényt vizsgálta a Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve -, mely egyértelművé tette, hogy ebben a kérdésben sem lehet számítani a nemzetközi közösség támogatására… A törvényt véleményezve ugyanis ilyen megállapításokat tettek; A nyelvpolitika rendkívül összetett, érzékeny és átpolitizált kérdés Ukrajnában, különös tekintettel az Oroszországgal folytatott konfliktusra. Tekintettel az ukrán nyelv korábbi elnyomására, a Velencei Bizottság megérti az ukrán állami nyelvhasználat előmozdításának szükségességét.

Ez szépen csomagolva azt jelenti, hogy Ukrajna – melyet korábban a Szovjetunió tagjaként, most pedig az orosz fenyegetés okán elnyomottnak tekintenek – úgy sérthet alapvető emberi jogokat, hogy azzal a nemzetközi szervezetnek nincs különösebb problémája! Újabb sérelem, és újabb olyan pont, ami destabilizálja a térség országainak viszonyát, egyben pedig megerősítése annak, hogy az kárpátaljai ultranacionalista támadások ügyében miért nem lép fel a nemzetközi közösség.

És még egy nagyon fontos üzenetet is hordoz ez a nyilatkozat; a nemzetközi gyakorlat, az országok megítélése továbbra is a múltban kialakított/kialakult sztereotípiák alapján ítéli meg az egyes országok lépéseit, és nem az alapján, hogy a jelenben, itt és most mit tesznek, és hogyan… Így pedig totálisan lehetetlen helyzet alakul ki, hiszen Magyarországra még mindig a második világháború vesztes államaként, Németország utolsó csatlósaként gondolnak, így a döntésekben nem is kérdés, hogy mindig az ellenérdekelt félnek kedveznek…

Apropó, Németország! Az az állam, aminek a megítélését nem a XX. század legvéresebb napjaiban játszott szerepe határozza meg, hanem Európa vezető gazdasági erejeként tekintenek rá, ahogy Hollandiát sem a búr háborúkban feltalált koncentrációs táborai, vagy Franciaországot sem a német kollaboráns kormánya alapján ítéltetik meg, de Spanyolországot sem azonosítják Franco-korszakkal. Ezzel ellentétben a Lajtától keletre bizony erősen változik a helyzet, mint azt fentebb bemutattuk.

Ez micsoda, ha nem kettős mérce???

De nézzük a kárpátaljai helyzetet! A Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Orosz Ildikó a nyelvtörvény iskolai vonatkozásairól a következőt mondja:

„Az ukrán oktatási minisztérium úgy gondolja, hogy a kisebbségek számára az anyanyelv az egy idegen nyelv, ezért erre külön óraszámot nem irányoz elő. Vagy esetleg azt nem akarja, hogy egy harmadik idegen nyelvet is megtanuljanak a gyerekek, ami a 21. században természetes lenne.”

Nem tudjuk megkerülni azt a pontot, melyet már sokan említettek, de igencsak jól leírja, hogy mit is jelent az, hogy „az állam…  arra akar minket erővel és erőszakkal rákényszeríteni, hogy mindig, mindenhol, minden körülmény között ukránul beszéljünk.” – Csernicskó István nyelvész-professzort, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. Nézzük, hogy egy egyszerű vásárlás hogyan történhet magyar nyelven:

  • Az üzleti szervezeteknek ukránul kell szolgáltatásokat nyújtaniuk, valamint az áruval kapcsolatos információkat is államnyelven kell közölni.
  • Amennyiben az ügyfél ragaszkodik hozzá, a kiszolgálás történhet más nyelven is, ha azt mindkét fél bírja.

Megfejtés: a magyar anyanyelvű vevő bemegy a boltba, ahogy a magyar anyanyelvű alkalmazott ukrán nyelven szólítja meg, és beszél vele a megvásárolni kívánt termékről (melyen ukrán nyelvű feliratoknak kell lenniük!), és ha a betérő vevő ragaszkodik hozzá, csak akkor válthatnak magyarra. Az egész totál életszerűtlen, mert ugye ezt az eljárást akkor is le kell folytatni, ha a vevő és eladó gyermekkoruk óta ismerik egymást…

De ez csak egy apróság ahhoz képest, hogy iskolában, hivatalokban, és bármilyen más helyen és helyzetben (kivéve a magánbeszélgetést) erőszakkal kényszerítik a kárpátaljai magyarságot az ukrán nyelv használatára! Ez persze a Velencei Bizottság szerint rendben van, az ultranacionalista vegzálásokért (mely minden bizonnyal állami segítséget is kap Ukrajnában…) meg mindössze egy ejnye-bejnye jár az európai politika részéről. Rémes erkölcsi állapotok vannak…

Ajánlott Cikkek