Hírek

Ukrán szemét! Román szemét!

Árad a Tisza, hiszen a korábbi időszakban lehullott hó olvadása, és az esőzések miatt jelentős mennyiségű víz érkezik a felső vízgyűjtő területekről. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, jelentős mennyiségű kommunális hulladék érkezik az árral… A Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai részleges mederzár mellett a nap 24 órájában távolítják el az árhullámmal Ukrajnából és Romániából érkező uszadékot a folyóból. Az sincs rendben, hogy egyesek nem képesek rendet tartani a saját házuk táján, de hogy a szomszédot is szemétdombbá tegyék, az már több a soknál!

Tekintsünk el attól, hogy itt valójában nem saját területről van szó a két ország viszonylatában, hiszen a határokat kitaláló kretének ott húzták meg a határt, ahol… A lényeg; olyan mennyiségben érkezik a hulladék a Tiszába, hogy kifejezetten erre az esetre immár sokadik bevetésén résztvevő, külön ide tervezett gépekkel kell megakadályozni, hogy a folyó további szakaszait ne szennyezze el azok szemete, akik csak annyiban érkeztek mag a XXI. századba, hogy műanyag palackot használnak, de viselkedésüket tekintve megragadtak a sötét középkorban!

Figyelem, itt nem is feltétlenül azokról van szó, akik a területen élnek, mert talán még arrafelé is létezik a szemét elszállítására valamilyen szolgáltatás (lehet, hogy tévedünk…), de az biztos, hogy ha van is ilyen, akkor az elszállítás után csakis az történhet, hogy – ahol nem látja senki? – a természetbe szórják szét a szemetet… Ez bizony olyan korokat idéz, amikor a feketehalál azért pusztított, mert nem voltak a városokban, falvakban csatornák, a patkányok meg vígan terjesztették a kórt. Sötét középkor…

Ajánlott Cikkek