Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrán támadás?

Vagy csak propaganda? Nem tudni, de érdekes fejlemény, hogy éppen most jelentik a szakadárok, hogy ukrán kormányerők a Minszki Megállapodásban tiltott nehézfegyverzetet vetettek be, méghozzá szervezetten, gyakorlatilag azonos időben, négy helyen is. Ezt bizony támadásként lehet értékelni, akárhogy is nézzük. Talán most, amikor kiderült, hogy a Kreml tényleg nem fontolgatja a támadást, Kijev felbátorodik, és támadást kezdeményez?

Borítóképen: Háború a Donbászon – 2014 (forrás: https://picasaweb.google.com/102652274152528116947/12062014#6024400883891185522 via commons.wikimedia.org, szerző: ВО «Свобода», licenc: CC BY 3.0)

A helyzet persze nem ilyen fekete-fehér, de ha összerakjuk a képet, könnyen lehet, hogy Kijev tényleg készül valamire… Emlékezzünk csak, február elején arról hallottunk híreket, hogy a Wagner csoport katonái Közép-afrikai Köztársaságból Kelet-Európába tartanak. Akkor elmondták, hogy a csoport természetesen folyamatosan rotálja az állományt a szolgálati helyeken, de a távozók helyett nem érkezett a pótlásukra senki.

Persze a hír forrása, az állítólag nyilatkozók személye ismeretlen, ahogy az sem nyert bizonyítást, hogy a Wagner csoport valóban a Kreml irányítása alatt áll. Ahogy az sem nyert bizonyítást, hogy a korábban Blackwater névre hallgató amerikai magánhadsereg – aminek tagjai 2007-ben Irakban a tüntető tömegbe lőttek, és azóta Academi néven a Contellis részeként működnek – nem Washington irányítása alatt áll.

Aztán a napokban jött a hír, hogy Moszkva „hamis-zászlós” hadműveletek végrehajtására ügynököket és meg nem nevezett egységekhez tartozó katonákat küldött a Donbász területére. Természetesen nincs bizonyíték, nincs hiteles forrás, csak „mondás” van!

És még egy információ az elmúlt pár hétből; az ukránok többször kifejtették, hogy ők inkább gerilla háborúra készülnek, mert nem gondolják, hogy totális támadást intézne ellenük Oroszország. Azt persze nem mondták, hogy ezt a gerillaharcot ők kezdeményezik majd… Ha összerakjuk a mozaikokat, összeáll a kép:

Az ukrán (és nyilván az amerikai és brit) kommunikációs stratégia az, hogy bizonyított incidensek esetén – függetlenül attól, hogy ki a támadások végrehajtója! – azzal jönnek majd, hogy azok mögött Moszkva áll, az ő ügynökei és katonái hajtják végre a „hamis-zászlós” támadásokat.

Ha ez így lesz, akkor rendkívül veszélyes vizekre evez Kijev, mert Moszkva minden bizonnyal megvédi a szakadár területeket, ha másként nem, akkor a reguláris csapatok brutális támadásával!

Ajánlott Cikkek