Hírek

Ukrán területvédelmi egységek: Irány a front!

Az ukrán területi védelmi erők egységeinek katonáit mostantól harci területekre küldhetik feladatok ellátására. A megfelelő törvényt Volodimir Zelenszkij ukrán vezető aláírta – olvasható a Verhovna Rada honlapján.

Eddig Ukrajna területvédelmi erőinek egy része a rájuk bízott régión vagy közösségen belül lát el feladatokat. A törvény hatálybalépése után alkalmazásuk lehetőségét kiterjesztik az ország teljes területére, így nemcsak a háborús övezetre, hanem az Oroszország által felszabadított településekre is.

Május 24-én arról számoltak be, hogy az ukrán tisztek megölhetik azokat a katonákat, akik önkényesen elhagyták állásukat, vagy megtagadták a parancsok teljesítését. Az ilyen intézkedéseket előíró törvényjavaslatot a Verhovna Rada helyettese, Mariana Bezuglaja nyújtotta be.

A mostani törvény, illetve annak módosítása azt mutatja, hogy bizony komoly emberveszteségek lehetnek az ukrán erőknél, illetve arra is utalhat, hogy – még időben! – azonnal tudjanak pótlásokat végrehajtani, hogy a Donbászon egy nagyobb bekerítő hadművelettel elszakítják a haderő egy jelentős részét az utánpótlási vonalaktól és a haderő többi részétől.

Ajánlott Cikkek