Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

Ukrán uszítás: „Ha valakit az érdekei Ukrajnához fűznek…”

„… akkor itt szavaz, ha más országhoz, akkor ott.” David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (hehehe – a szerk.) kormánypárt frakcióvezetője ezekkel a szavakkal uszít a kettős állampolgárokkal szemben, miután Volodimir Zelenszkij a héten nyújtotta be a többes állampolgárság elismerését célzó törvénymódosítást. Ahramija most az mondja, a törvénybe számos „biztosítékot” építenek be.

Ilyen lehet az általa említett szavazói téma is. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy kitaláljuk; a törvény egy ilyen biztosítéka az lesz, hogy a kettős állampolgárok csak az egyik helyen szavazhatnak. De hogy lehet ezt megvalósítani, ha ezt a másik ország törvényei lehetővé teszik? Mi sem egyszerűbb:

A kettős állampolgárokat kizárják az ukrajnai szavazásokból, és a probléma megoldva!

Mindennél többet mond az ukrán felsővezetésről, hogy szerintük Ukrajnában, vagy éppen máshol szavazni, az kifejezetten érdek alapon megy, de ez mellékes, hiszen ez a törvény valójában nem a kettős állampolgárságról szól majd, hanem arról, hogy;

A választásokon csakis és kizárólag a hithű ukránok szavazzanak, akik feltehetően persze a mai rezsimre szavaznak a majdani választások során.

És persze ez egyben azt is jelentheti, hogy aki ki van zárva a szavazásból, az nem csak nem választhat, de nem is választható! Ez teljesen logikus, hiszen nehéz lenne elképzelni egy olyan helyzetet, amikor olyan jelöltekre lehet szavazni, akik egyébként ki vannak zárva a választásból, mint szavazók!

A másik cél nem más, mint hogy a politikai vezetés mind központi, mind regionális szinten ugyanúgy hithű ukránokból álljon, mint a szavazótábor!

Ez pedig egyenesen elvezet odáig, hogy a kisebbségek – köztük természetesen a kárpátaljai magyarság, ami az ukrán elképzelésekkel szemben őshonos! – politikai képviselete szenved csorbát! Ez ebben a formában pedig erősen emlékeztet egy németországi esetre, amikor egy bizonyos népcsoportot kizártak a választásokból…

Fontos kiemelni, hogy mindez csak feltételezés, mert Arahamija teljesen másképp fogja meg a dolgot; ő azt mondja, hogy mindez azokra az ukrán állampolgárok (mintegy 20 millióan – szerinte…), akik nem élnek az országban. Igen, lehet olyan törvényt hozni, hogy aki nem él az országban, az nem szavazhat, de van itt egy logikai bukfenc:

Rengeteg olyan ukrán állampolgár él a világban, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Ukrajnában, de mégsem kettős állampolgár!

Nos, a fentiek szerint ők bőven szavazhatnak, pedig nem élnek az országban… Nagyon-nagyon sántít ez uraim, és sajnos egyre rosszabb!

Ui.:

Illetlen dolog, de nem illetlenebb, mint a nyilatkozat: Vajon Arahamija tudja, hogy a neve magyarul nem más, mint az esküvői torta?

Ajánlott Cikkek