Hírek

Ukrán válság: Újratöltve!

Kelet-Ukrajna. Patthelyzet, orosz csapatok a határon, a NATO és az USA pedig hadgyakorlatot tart a Fekete-tengeren. Ismerős helyzet, nem először fordul elő, hogy katonai erőfitogtatásba kezdenek a felek. Közben telik-múlik az idő, de semmi változás nincs, a megoldás felé egy lépés nem sok, de annyi sem történt. Elvileg fegyverszünet van, amit a minszki megállapodás rögzít, de azt egyik oldal sem tartja be maradéktalanul.

Borítóképen: a USS Mount Whitney

Az ukrán erők a napokban visszafoglaltak egy kisebb települést. Nem volt túl nagy visszhangja a dolognak, Zelenszkij interpretációjában pedig ez egy védekező hadművelet volt. Miután azonban Moszkvából nem jött reakció, még az is lehet, hogy a hírt csak kitalálták… A lényeg azonban nem változott; Putyin orosz elnök (és most már az EU vezetése is!) azt kérik az ukrán vezetéstől, hogy tegyen eleget a minszki megállapodásban foglaltaknak, de Kijevnek esze ágában sincs megtenni, ami pedig kötelessége lenne…

A napokban aztán Washington Post lehozta, hogy hetek óta aktivitás észlelhető az orosz-ukrán határ orosz oldalán, ahova Moszkva elit egységeket vonultat fel. Cikkükben kifejtik, hogy ez nem hadgyakorlat (nem is volt ilyen bejelentés orosz részről), de nem is támadó hadművelet, inkább csak azt jelzi, hogy Moszkva így jelzi nemtetszését Ukrajna és a NATO közeledésével kapcsolatban.

Azt persze elfelejtette közölni a lap, hogy az Egyesült Államok haditengerészetének egyik zászlóshajója, az USS Mount Whitney közös műveleteket végrehajtása céljából megkezdte útját a Fekete-tenger felé… Ugyanis a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren nagyszabású hadgyakorlat indul.

A történet tehát megint oda futott ki, hogy a szemben álló felek felsorakoztatják haderejüket egymással szemben, és… És soha nem lehet tudni, ki és mikor fog hibázni, ami akár nyílt katonai összecsapásba torkollhat.

Nem lehetetlen egy ilyen helyzet, ugyanis olyannyira eltérnek az álláspontok területek hovatartozását illetően, hogy bármikor megtörténhet úgy egy felségterület-sértés, hogy akár az adott egység kapitánya nem is tud róla, mert nem tudja pontosan, hogy hol húzódnak azok a bizonyos vörös vonalak. Márpedig ennek igen komoly jelentősége van, mint azt Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke is megerősítette:

„Lehetséges, hogy ellenintézkedésre lesz szükség, de biztos vagyok benne, hogy csak akkor fogjuk őket alkalmazni, ha az amerikaiak átlépik a vörös vonalat, és provokálni fogják az orosz flottát, átlépik a Fekete-tenger határait, és belépnek a felségvizeinkre. Többször is bemutattuk, hogy az orosz fél eltökélt ebben a kérdésben.”

 Ezek után újra jön a kérdés; Mi lesz ennek a vége?

Ajánlott Cikkek