Hírek Kárpátalja

Ukránosítás!

Január 16-tól jön a teljes ukránosítás, valamint pénzbírsággal sújtják a szolgáltatókat, akik nem az államnyelven szolgálják ki vásárlóikat − jelentette ki Tarasz Kreminy, ukrán államnyelvvédelmi biztos, amely bejárta a kárpátaljai sajtót. Államnyelvvédelmi biztos… Van hova fejlődni Ukrajnában, mert már önmagában ez a titulus nem üti meg a mércét. És ez még a legkisebb baj…

A hírrel kapcsoltban kereste meg a kárpátalja.ma Csernicskó István nyelvész-professzort, aki nem rejtette véka alá véleményét:

„Egyértelmű, hogy az állam nem azt az utat választja, hogy párbeszédet folytatva az állampolgáraival megteremti az államnyelv támogatásának feltételeit, hanem arra akar minket erővel és erőszakkal rákényszeríteni, hogy mindig, mindenhol, minden körülmény között ukránul beszéljünk.”

Az ukránok nagyon furfangos népségnek hiszik magukat, de azért nem kicsit kilóg a (döglött…) lónak a lába, miszerint:

„Az államnyelvi törvény 12. cikke kimondja, hogy az államhatalmi szervek és a helyi önkormányzatok munkájának nyelve az államnyelv, de ugyanitt áll az is, hogy amennyiben más nyelvet használnak, biztosítani kell az ukránra történő fordítást. Miért kellene bármit is ukránra fordítani, ha csak az ukránt lehet használni?”

Erről mi is lehetne a véleményünk, mint az, hogy ócska kommunista reflexekkel operál egy magát veszélyben érző hatalom, ami valójában példát akar statuálni azokon a védteleneken, akik mit sem tehenek arról, hogy a keleti végeken Ukrajna bizony csúnyán megbukott! Ezek után vajon mennyire hiteles Dmitro Tuzsanszkij ukrán elemző mondása (erről ITT írtunk), miszerint a kárpátaljai incidensek fő felelőse a feszültséget fenntartani érdekelt Oroszország?

Rettenetesen unalmas már az a primitív nyomulás, amit Kárpátalján tapasztalunk… Nekünk unalmas, de ez kit érdekel? Sokkal nagyobb baj, hogy az ott élő magyaroknak nem unalmas, hanem az életét veszélyezteti az az ámokfutás, amit Kárpátalján rendez Ukrajna!

Ajánlott Cikkek