Vélemény Vélemény-cikkeink

Uniós érdem, tagországi felelősség

Az Európai Bizottság megint alakít… Most az a legújabb találmány, hogy csak azokat kell sz uniós országoknak azonos elbírálásban részesíteniük, akik az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával lettek beoltva. Ez elsőre rendben is lenne, hacsak nem azért lennének olyan Európai Uniós tagállamok, melyek a Gyógyszerügynökség engedélye híján oltanak más vakcinákkal, mert az Európai Bizottság elszúrta a közös beszerzést…

Címlapon: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Most már szinte minden ország kritikát fogalmaz meg az EB-vel szemben, és nem csak a tempó miatt (ami katasztrofális!), hanem azért is, mert egyáltalán nem érvényesül a lakosság-arányos elosztás, ugyanis menet közben olyan részlet-szabályok jelentek, amik miatt teljesen szétcsúszott a vakcina-ellátás.

És most – miután erős kudarc a beszerzés – az Európai Bizottság az éppen miatta előálló helyzetet úgy kezeli, hogy a tagállamokra bízza, miként is kezelik a nem engedélyezett vakcinákkal beoltottakat. Ez nagyon jó lesz arra, hogy újabb feszültségeket szítson egyes tagállamok között (illetve a nem tagállamok és az unió tagjai között), remekül érvényesíthető az „Oszd meg és uralkodj!” elve.

Csakhogy mintha Európa legfőbb vezető testülete nem azért csücsülne a kontinens politikai trónusán, hogy egymásnak ugrassza a tagországokat és a tagországokat, valamint a világ többi részét, hanem azért, hogy minél jobban oldja meg azokat a feladatokat, amit például a koronavírusjárvány ró rá, és amire a tagországok külön is meghatalmazták!

Az indoklásban az is szerepel, hogy fontos a téma, hiszen még a turista-szezon beindulása előtt lehetővé kell tenni az utazási feltételek könnyítését az Unión belül. Az világos, hogy az idegenforgalom a nemzetgazdaságok egy fontos ága (országonként más súllyal, de mindenütt tényező), ugyanakkor nem lenne inkább helyes, ha azt mondanánk, hogy ez a nyár is elmarad? Miért? Mert így hiú reményeket ébresztenek a lakosságban, az idegenforgalomban érdekeltekben, és ha mégsem lehet engedni a szigorításokon, akkor azt igen sok pénz bánja majd, még ha manapság a biztosítók kínálnak is megoldásokat az elmaradó utazások esetére (minimum a biztosítás összege bukik…).

És persze máris látható, hogy ez a szabályozás rengeteg vitát fog szülni! Angela Merkel német kancellár és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy csak akkor lehet egy ilyen megoldást megvalósítani, ha már az európai lakosság jelentős részét beoltották.

Ez azért fontos, mert bár az Európai Bizottság tervezete mindenáron azt sulykolja, hogy az uniós igazolás nem tesz majd különbséget az állampolgárok között, mivel az oltással egyenértékűként kezeli a teszteket, a valóságban igenis nagy különbség van az egy ingyenes tűszúrással megszerezhető immunitás, és a kellemtelen, költséges és csak ideiglenesen érvényes PCR-tesztek között.

Érdekes, hogy a magyar kormányra is feladatot rónak ezzel az aktussal, de legalábbis elhangzott a következő az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökétől:

„A magyar kormánynak haladéktalanul meg kellene kérnie orosz és kínai partnereit, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az uniós hatóságokhoz.”

Talán nem tudja, hogy a Szputnyik V oltóanyag vizsgálatát egyébként már megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség, illetve arról sem tájékoztatták, hogy a keleti országokból történő beszerzés nem egy önhatalmú döntés volt, hanem a kényszer szülte, mely kényszert az Európai Bizottság bénázása idézte elő…

Ajánlott Cikkek