Hírek

“Uram a késemért jöttem”….Rejtő Jenőre emlékezünk

Az igazi Trebitsch, Piszkos Fred, Senki Alfonz, Tuskó Hopkins, Levin, Füllig Jimmy és a többiek megálmodójára emlékezünk.

Rejtő Jenő születési neve Reich volt, de írói álnevei közé tartozott P. Howard és Gibson Lavery is. 1905. március 29-én született Budapesten, Erzsébetvárosban és 1943. január 1-jén hunyt el vagy tűnt el Jevdakovoban, a Kamenkai járásban, a Szovjetunió megszállt területén.

Rejtő Jenő a magyar szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb alakja volt, akinek életművét ma már nagyra értékelik. Fiatal korában verseket írt, de ezeket nem publikálta. Az 1928-as évtől kezdve komor hangulatú novellákat publikált a napi sajtóban. Az 1930-as évek elején kabarédarabokkal és bohózatokkal jelentkezett a budapesti színpadokon. Ugyanakkor füzetes ponyvákat, majd operetteket írt, végül kalandregényeket alkotott, amelyeket részben külföldi utazásai ihlettek. Sajátos stílusa groteszk, nyelvi humor és “váratlan abszurd fordulatok, szürreális, gyakran kispolgári figurák és a társadalom fanyar humorba csomagolt kritikája” jellemezte.

Rejtő Jenő legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írt ponyvaparódiái hozták meg, olvasottsága pedig a Kádár-korban Jókai Mórét is felülmúlta. Ismert alakja volt a pesti művészi életnek, és barátságot ápolt a kor jelentős művészeivel, mint például Karinthy Frigyes, Kabos Gyula, Latabár Kálmán és Salamon Béla.

Miután kivezényelték a Don-kanyarba, Rejtő Jenő 37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg vagy tűnt el a keleti hadszíntéren, a Szovjetunió megszállt területén.

Ajánlott Cikkek