Hírek

Ursula Von der Leyen Budapesten

Az Európai Unió feladata, hogy minél gyorsabban megfeleljen az uniós polgárok elvárásainak Európa jövőjére vonatkozóan az uniós szerződések hatályán belül, ha pedig ez nem lehetséges, akkor azok megváltoztatásával. Ezt hétfőn jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban. Az elnök még ma Budapestre érkezik.

Ursula von der Leyen hétfő délután Magyarországra jön, hogy Orbán Viktorral találkozzon – jelentette be az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Eric Mamer szerint az európai biztonságról és az energiaellátásról egyeztetnek.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Oroszország átrajzolná a térképeket

Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen Von der Leyen kijelentette:

Amennyiben az Európai Unió gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken. A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak a jobb működés érdekében.

Beszédében az elnök kifejtette, hogy az Európai Unió feladata, hogy megerősítse az európai egységet a jövőben, és ennek megvalósítását már ma el kell kezdeni. Kiemelte, hogy az európai kontinensre visszatért a háború, „Oroszország ismét átrajzolná a térképeket”, ez a helyzet „történelmünk egyik legsötétebb időszakát idézi”.

Ha egy helyben állunk, lemaradunk. A konferenciasorozat eredményei azonban azt mutatják, hogy az európaiak nem akarják ezt a hibát elkövetni

– jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-nak fontosabb szerepet kell játszania az egészségügy, a biztonság és a környezetvédelem területén, továbbá forrásokat kell fektetnie az egészséges élelmiszerekbe, a megfelelő lakhatásba. „Olyan Európát szeretnénk, amely képes a jogállamiságot és európai értékeket képviselni, ellátni saját magát a legfontosabb területeken, az energia, az élelmiszer, a gyógyszergyártás és a digitális technológia területén” – fejtette ki Ursula von der Leyen.

Von der Leyen beszéde lezárásaként megerősítette, hogy Ukrajna jövője Európa jövője is.

Az ukrajnai háború mindent megváltoztatott

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „az ukrajnai orosz invázió új valóságot teremtett a kontinensen, Európa veszélyesebb hellyé vált. A válságra adott uniós reakció egyben az uniós értékek próbája is.”

Ukrajna a segítségünkért kiált, és több millió európai, aki több évtizeden keresztül szovjet megszállás alatt szenvedett, tudja, hogy Európa jövője Ukrajna jövőjével fonódik össze

– jelentette ki az Európai Parlament elnöke.

Metsola elmondta, hogy az Európai Parlament erősebb Európáért fog küzdeni, egységes biztonság- és védelempolitikára van szüksége. E téren a huszonhét tagállam kiegészítheti egymást. Mint fogalmazott, az energia területén „az EU még mindig túlságosan függ az autokratikus rezsimektől”, a függetlenedésben szerinte a tagállamoknak egymást kell támogatniuk.

Az EP elnöke hangsúlyozta: Európának a jövőben is olyan helynek kell maradnia, ahol mindenki az lehet, aki akar, senki sem élhet boldogtalanul nemi, etnikai hovatartozása vagy szexuális orientációja miatt. Szerinte a cinizmus, a populizmus és a nacionalizmus ellenében kell fellépni, mert szerinte nekik nincsenek megoldásaik, ők pusztán a haladás kerékkötői.

forrás: index.hu

Ajánlott Cikkek