Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Ursula von der Leyen figyelmeztet az orosz gázszállítások végére

Ursula von der Leyen az orosz gázellátás teljes megszakításának veszélyeire figyelmeztetett. Von der Leyen szerint az Európai Uniónak készenléti terveket kell készítenie az Oroszország ukrajnai támadóháborúja következtében kialakult ilyen fejlemények kezelésére – írja a Welt.

Borítóképen: Az EP-képviselőkkel folytatott vitában Ursula von der Leyen felvázolta elképzelését a Bizottság elnökeként 2019 (forrás: Ursula von der Leyen bemutatja elképzelését az EP-képviselőknek via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Parlament, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Most kell felkészülnünk további gázellátási zavarokra, sőt az orosz gázszállítás teljes megszakítására” – mondta von der Leyen a strasbourgi EU-parlament előtt. Az EU már bevezetett szankciókat Oroszország ellen, beleértve az energiaellátást is, és arra készül, hogy véget vessen Oroszországtól való függőségének.

Eddig a hír, és amit sem elsőre, sem pedig másodikra nem tudunk megfejteni, hogy miért most mindez??? Az teljesen biztos, hogy ha Oroszországban elzárják a csapokat, alig egy-két hónap, és összeomlik Európa. Ezt tudjuk, eddig is tudtuk, de miért éppen most figyelmeztet Ursula?

Ha ezt eddig is tudtuk, akkor miért csak most kell erre felkészülni? És egyáltalán; milyen tervekre gondol az Európai Bizottság elnöke? Maximum azt lehet megtervezni, hogy kit és mit milyen ütemben kapcsolunk le a hálózatról, többet – így rövid távon – semmit nem tehetünk… De!

Ilyen vészforgatókönyv minden egyes tagállamban van, ilyen esetekre igenis megvannak a cselekvési tervek!

Akkor mégis mi lehet Ursula motivációja a figyelmeztetést illetően? Sajnos egyszerű a megfejtés:

Pozitív hírek érkeztek arról, hogy Kanada visszaad egy kompresszort, ami lehetővé tenné, hogy az Északi Áramlat 1-en keresztül visszaálljon korábbi szállítási mennyiség! A hír hatására 4-5%-kal lejjebb került a mértékadó TTF Holland gáz jegyzése…

Ajánlott Cikkek