Hírek Történelem Videók

Űrugrás harckocsival: K2 Black Panther

Úgy tűnik, hogy Észak-Korea elég nyomasztó jelenség ahhoz, hogy a dél (Dél-Korea) a hidegháború utáni évek gazdasági csodájának egyik éllovasa a harckocsik terén is maradandót alkosson. Dél-Korea egyrészt a helyi hatalmakkal versenyez (pl.: Kína, India, Indonézia), de a hadiipari fejlesztések fókusza mégis Észak-Korea, hiszen a két ország a mai napig csupán fegyverszünet van a két ország között, de a koreai háború vége (vége?), 1953 óta nem történt békekötés, és még csak a háború végét sem deklarálták egyik oldalon sem.

Borítóképen: illusztráció https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Munster_Panther_Ausf_F_Schmalturm_1(dark1).jpg

Ha csupán a számokat nézzük tényleg nyomasztó az észak-koreai harckocsi állomány, ugyanis míg a dél 2.805 harckocsit tud kiállítani, addig az észak 7.880-at… Igen ám, de ez is egy olyan fegyvernem, ahol a modernitás (kialakítás, fizikai- és elektronikus védelmi képességek, valamint tűzerő) igen sokat számítanak.

Észak legnagyobb számban a saját gyártású Pokpung Ho (2.200 db.) és Chonma Ho (1.500 db.) egységekkel rendelkezik. Mindkettő az orosz T-72 alapjaira épített gép, de annak továbbfejlesztett változatai. Ezen kívül van még 1.600 db. T-55, és 800 T-62, valamint az ’50-es, ’60-as évekből származó, 600 db. orosz PT-76 úszó harckocsi, 59-es és 63-as kínai gépek (összesen 1.080 db.), és 100 db. PT-85 Shin Heung is, ami a PT-76 továbbfejlesztése.

Pokpung Ho –Észak-Korea legerősebb harckocsija

Azt látjuk tehát, hogy észak harckocsi állománya igen nagy, de jobbára elavult, és szakértői feltételezések szerint a régebbi darabok hadrafoghatósága erősen kérdőjeles. De ha csak a fele bevethető a teljes állománynak, a számszerű fölény akkor is megvan. Igen ám, de Dél-Korea ipara, mint tudjuk, csodákra képes, így a harckocsik terén is önellátók lettek, amikor a K1-et, illetve a K2 nevű gépüket megalkották.

A K1 a M1A1 Abramsre épült és 1987-ben állt szolgálatba, addig a K2 esetében már a legfejlettebb harckocsikon alkalmazott, legmodernebb megoldásokat alkalmazták.

K1 -Dél-Korea fő harckocsija (1.510 van állományban)

Tehát nem egy már meglévő alapra dolgoztak, hanem több platform előnyös tulajdonságait igyekeztek egybegyúrni, úgy, hogy a hibáikat kiiktassák.

Milyen technológiákat vettek alapul? A francia Leclerc tűzvezető rendszerét, az orosz T-80 légzőcső képességét, ami lehetővé teszik akár 4,2 méter mély folyók átgázolását. A 120 milliméteres L55 -ös löveget a német Rheinmetalltól, de meghosszabbított csővel a nagyobb torkolati sebesség érdekében. A harckocsiban automata töltőberendezést is használnak, ami 25 százalékkal csökkentette a személyzeti igényt négyről háromra a konkurens nyugati kivitelekhez képest, és sokkal nagyobb, tíz lövés/perc tüzelési sebességet biztosít.

A K2 hadrendbe lépése előtt az orosz T-80U harckocsit tartották a legjobbnak a dél-koreai seregben, de a K2 jelentősen felülmúlja.

T-80U és K1 a Koreai Harci Kiképző Központban

A K2 figyelemre méltó sajátossága a fejlett hidropneumatikus felfüggesztés, ami lehetővé teszi a harckocsi számára, hogy hatékonyabban elrejtse magát védekező pozíciókban, valamint az integrált milliméteres sávú radar egyedülálló alkalmazása az egyenetlen terep előrejelzésére. Ez utóbbi különösen értékes Korea hegyvidéki környezetében. Az alkalmazott lézeres figyelmeztető rendszer arra szolgál, hogy a tornyot rendkívül gyorsan ellenséges tűzforrások felé fordítsa, így rövidebb időn belül tüzet tud adni, és növeli a túlélést.

K1 és K2 hadgyakorlaton

A K2-t a saját gyártású KSTAM lőszerekre tervezték, a harckocsiknál igen nagynak számító 8 kilométeres lőtávval! Eredetileg az oroszt T-14 Armata esetében alkalmazott toronyfelépítést terveztek a géphez (pilóta nélküli torony), de egy ilyen rendszer fejlesztési költségei okán végül lemondtak erről.

Így a T-14-es – amelyet a K2 egyetlen riválisának tartanak a világ legerősebb harckocsija címéért – jelenleg az egyetlen, amelyik rendelkezik ilyen toronnyal.

T-14 Armata

A K2 tűzvezérlő rendszere a torony elülső ívén elhelyezett nagyfrekvenciás radarhoz kapcsolódik, amelyhez kiegészítő oldalszél-érzékelőket és lézeres távolságmérőket is telepítettek. A harckocsi hőkamerát is képes használni, hogy akár 9,8 km-es hatótávolságban nyomon követhesse a konkrét célpontokat. Ez lehetővé teszi a pontosabb tüzelést, és még az alacsonyan repülő ellenséges repülőgépek ellen is használhatóvá teszi az egységet. A K2 fejlett kompozit páncélzatot és természetesen reaktív páncélzatot kapott, és egy milliméteres sávú radarrendszert integráltak be, ami képes rakéta figyelmeztető rendszerként működni.

K2 Black Panther

A 8,5 millió dolláros árával a K2 a világ legdrágább tankjai közé tartozik, de ennek ellenére jelentős külföldi érdeklődésre tett szert a Közel-Keletről és Európából.

A részletek ismertetése nélkül elég annyi, hogy a K2 annyira sikeres, hogy az amerikai export visszaszorulóban van, Törökország, a Fülöp-szigetek, Indonézia, és maga Dél-Korea sem importál már nagy tételben amerikai gyártmányokat ebben a szegmensben.

Ajánlott Cikkek