Hírek Videók

USA szakértő: Szinte megállíthatatlan fegyver lépett be az ukrajnai háborúba…

… és az USA-nak nincs rá válasza – egyelőre. Mindezt a Popular Mechanics című new yorki lapban állítja Alex Hollings katonai, védelmi szakértő.

Borítóképen: Kh-47M2 Kinzhal . 2018-as moszkvai győzelem napi felvonuláson (forrás: kremlin.ru via en.wikipedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Március 18-án, közel egy hónappal Ukrajna inváziója után, az Orosz Légierő MiG-31B-je az egekbe emelkedett egy 26 láb hosszú fehér rakétával a hasának, amely egy nyugat-ukrajnai lőszerraktár felé tartott. Ezt a fajta rakétát, amelyet Kh-47M2 Kinzhalnak – oroszul „tőrnek” neveznek – a történelem során mindössze kétszer lőtték ki, mindkét alkalommal kísérleti céllal; ez volt az első fellépése aktív konfliktusban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kinzhal lerombolta a raktárt, és az ukrajnai háborút a bizonytalanság és az eszkaláció aggasztó, új szakaszába taszította – írja a szerző.

És miért gondolja így? A választ is megadja:

Több mint 1200 mérföldes hatótávval és 10 Mach állítólagos végsebességgel a Kinzhal egy levegőből indítható fegyver, amely az orosz 9K720 Iskander rövid hatótávolságú ballisztikus rakétán alapul. Mint minden ballisztikus rakéta, a Kinzhal is hiperszonikus sebességet ér el rakétahajtóművel és íves ballisztikus repülési útvonallal. Oroszország azonban azt állítja, hogy a Kinzhal útja minden szakaszán képes kitérő manővereket végrehajtani. Ez egy olyan fegyver, amelyet Joe Biden elnök úgy jellemez, hogy „szinte lehetetlen megállítani”.

Az Egyesült Államokban 2010 óta 17 különböző hiperszonikus rakétatesztet hajtottak végre, és 10 kudarcot tapasztaltak. A legutóbbi, 2022 márciusi amerikai teszt sikeres volt, de Amerika még legalább egy évre van attól, hogy hiperszonikus fegyvert állítson be a harcban. Eközben Oroszország és Kína azt állítja, hogy máris hiperszonikus fegyvereket állítottak szolgálatba.

Lehet, hogy a Kinzhal erejét felmérték, de az Avangard a mai értelemben vett igazi hiperszonikus fegyver, nagyobb hatótávolsággal és erővel, mint a Kinzhal. Az Avangard 2019 óta üzemel, és várhatóan az orosz RS-28 Sarmat ICBM fogja bemutatni, amikor még idén online lesz. A hatótáv 3.700 mérföld, a végsebessége 20 Mach, a hasznos teherbírása pedig egy két megatonnás atomfegyver. Ez 125-ször erősebb, mint az 1945-ben Hirosima felett ledobott atombomba.

A hiperszonikus rakéták mellett azonban Oroszország és Kína már hiperszonikus repülőgépeken dolgozik. Ezen a téren még nagyobb az USA lemaradása…

A tljes cikk ITT olvasható.

Ajánlott Cikkek