Hírek

Vagy nem írnak róla, vagy fasisztáznak: a svéd jobboldal győzelme

”Nagyon fontos, hogy elmenjetek szavazni! Szólj a barátaidnak és a családodnak, hogy szavazzanak a szocikra, különben a Svéd Demokraták átveszik az irányítást!” – írja a Privátbankár, idézve egy fiatal pártaktivistát a Stockholm északi agglomerációjában található Märstában, aki egy akcentusos középkorú férfi szavazatát próbálta megnyerni a kampánycsend fogalmát nem ismerő Svédországban.

Borítóképen: Idilli kert, Svédország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Karin Beate Nøsterud, licenc: CC BY 2,5 DK) A kép illusztráció

A mozgósítás sikerült is, de a hagyományosan magas részvételi arány ellenére (84%) – vagy éppen azért? – végül a jobboldali Svédországi Demokraták nyertek, méghozzá úgy, hogy nélkülük nem lehet kormányzóképes többséget kialakítani.

De kik azok a Svédországi Demokraták?

A párt álláspontja szerint a jelenlegi svéd bevándorlási politika tönkreteszi az országot, elutasítják a multikulturalizmust. A párt szerint a menekültek jelentős része kultúrájában nem tud alkalmazkodni a svéd társadalomhoz, amely csak megnehezíti az ország helyzetét.

Egy 2008-as felmérés szerint a svédek 39%-a nyilatkozott úgy, hogy „túl sok külföldi él az országban”, egy másik 2007-es felmérésben a svédek 49%-a válaszolta azt, hogy „csökkenteni kell a menedékkérők számát”.

És most jön az a tény, ami miatt furcsa a baloldal által dominált Európa azon vezetőinek nyilatkozata, hogy a párt szélsőséges nacionalista (sokan egyenesen nácinak nevezik őket!);

Az Aftonbladet napilap felmérése szerint, a párt szavazóinak 14%-a külföldi származású, ez az arány megegyezik Svédország külföldi lakosainak az ország teljes népességében mért arányával.

Érdekes, hogy Ursula von der Leyen a legnagyobb nyugatlommal kijelentette, hogy a svédországi hatalomváltás nem befolyásolja Stockholm NATO-csatlakozási döntését, mert – mint indokolta – „a csatlakozás Svédország lakosságának egyértelmű vágya”.

Ehhez képest szakértők szerint a párt külpolitikáját a következő sarokpontok mentén alakítja;

Elutasítják az Európai Gazdasági és Monetáris Uniót, ellenzik Törökország Európai Unióhoz való csatlakozását és újratárgyalnák Svédország uniós tagságát.

Persze ebből még nem következik, hogy a NATO-csatlakozást nem támogatják, de az biztos, hogy a jelenlegi Európai Unióval elégedetlenek, és azzal is, hogy milyen szerepük van az Unión belül.

Tegyük hozzá; a svéd jobboldal (a Svéd Demokraták és a Mérsékelt Párt vezetésével) 49,5 százalékot gyűjtött, míg a baloldal – ahol lemondások következtek az eredmények után – 48,9 százalékot. Nincs tehát még lejátszva a menet, de van egy érdekes körülmény:

Svédország adja a baloldali rém Ylva Johansson személyében az Európai Bizottság belügyi biztosát, aki közismerten véresszájú balos, így elképzelhető, hogy az uniós viszony nem lesz a legharmonikusabb…

Hogy miért győzött a jobboldal? A választ a megugró bűnözésben, a szabályozatlan bevándorlásban, a valamikor ismert Svédország teljes feladásában kell keresni… És hogy miért nem ír sokat az eredményről a „haladó” sajtó? Mert talán azt hiszik, hogy Európa jobboldali pártjai és szavazói figyelmét így talán elkerülheti a tény, hogy a jobboldal képes alternatívát nyújtani a mostani balos kurzussal szemben!

Ajánlott Cikkek