Hírek

Vagy van, vagy nincs: amerikai hiperszonikus rakéta

A CNN közölte – meg nem nevezett forrásra hivatkozva… -, hogy az Egyesült Államok hiperszonikus rakétát tesztelt március közepén, de elhallgatta, hogy elkerülje az Oroszországgal való feszültség fokozódását. Ugye egy kicsit sem ellentmondásos a hír? Ja, de… miután az Egyesült Államok máson sem fáradozott jobban, mint a feszültség fokozásán!

Borítóképen: Kh-47M2 Kinzsal a 2018-as moszkvai győzelem napi felvonuláson (forrás: Военный парад на Красной площади (Kremlin.ru) via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

De mondjuk azt, hogy igaz a hír, ne kérdőjelezzünk meg olyan dolgot, amit nem tudunk pontosan leellenőrizni. Sajnos lehet, hogy éppen erre játszanak, de mi mégis azt mondjuk, érdemes legalább a hírt ismerni, aztán majd bizonyítson az, aki állít!

“Az Egyesült Államok március közepén sikeresen tesztelt egy hiperszonikus rakétát, de két hétig elhallgatták, hogy elkerüljék az Oroszországgal fennálló feszültségek eszkalálódását, miközben Joe Biden amerikai elnök Európába készült” – állítja egy védelmi tisztviselő.

A Hypersonic Air-reathing Weapon Concept (HAWC) egy B-52-es bombázóból indult a nyugati partoknál” – közölte a tisztviselő, a rendszer Lockheed Martin változatának első sikeres tesztjén.

A tesztre napokkal azután került sor, hogy Oroszország bejelentette, saját hiperszonikus rakétáját használta Ukrajna inváziója során, és azt állította, hogy az egy nyugat-ukrajnai lőszerraktárt vett célba.

Amerikai tisztviselők alábecsülték az orosz hiperszonikus Kinzsal rakéta jelentőségét. Lloyd Austin védelmi miniszter azt mondta, hogy nem tekinti „valamiféle játéknak”, miután az oroszok bejelentették a rakétakilövést.

Az amerikai teszt idején Biden a NATO európai szövetségeseinél tett látogatásra készült, többek között egy lengyelországi tárgyalásra, ahol Ukrajna külügyminiszterével és védelmi miniszterével találkozott.

Oroszországban először használták a Kinzsal (Tőr) hiperszonikus rakétákat – 2022. március 17.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy elég sok idő kkellett, amíg kitalálták, mit is mondjanak erre Washingtonban…

Ajánlott Cikkek