Vélemény

Vajon Rejtő hogy mutatná be Márki-Zay Péter?

Van egy aranyos vicc – ezzel a mondattal kezdte rasszista poénját az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter közösségi oldalán tartott hétvégi élő közvetítésében. Hozzátette: – Stevie Wonderrel vagy Ray Charlesszal is ismerős lehet sokak számára a vicc.”

borítókép : Az illusztráció forrása: Képes Kiadó

Amikor megkérdezik tőle – a vicc szerint természetesen – egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni, azt mondja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék

– mesélte a viccet Márki-Zay Péter.

Az már közhelyes lenne , hogy nem jutottam szóhoz amikor ezt a kis szösszenetet láttam hallottam az ellenzék miniszterelnök jelöltjétől. Egyszerűen nem tudom ,hova tenni az egész jelenséget amit MZP nek hívnak. Mert ugye ott az eleddig mindenhol nácikat vizionáló liberális és baloldal , akik még a spájzban is ürgebőrbe varrt fideszes nácikat látnak. Nos most mélyen hallgatnak szégyenükben vagy a sokktól bénultan, mert sehol az érzékenyítő jó emberkedő szervezetek akik – ha ez a másik oldalon történne – már a NATO erőket hívnák a rasszista jobboldaliakra.

Viszont elgondolkodtam Rejtő Jenő hogy mutatná be MZP karakterét egy regényében. Hol vagyok én hozzá de megpróbálom.

Színhely egy kültelki ívó a szivárvány banda állandó találkozóhelye. Az ivóban csak néhányan tartózkodtak, hamiskártyások uzsorások szélhámosok a kültelek söpredéke mint rendesen. A gyengén megvilágított kocsmában az unalom és némi izzadsággal kevert vér folyt le a falakon, mert néhány üzlettárs éppen békés koraesti késeléssel egybekötött baráti kártyapartira jött össze. Az esti szürkületben egyszer csak valaki berúgta az ajtót ezzel magára vonva minden szempárt, illetve nem mindegyiket mert ,Béla a kazánkovács és egyben hamiskártyás  csak egy látószervvel rendelkezett egy szintén baráti kártyacsata következményeként. Történetünk szempontjából ez mindegy is…És belépett Ő…

A tulajdonképpen megnyerő ábrázatú látogató láttán még a legharsányabb vagány is megszeppenve ült vissza a helyére, bicskáját szép lassan visszacsúsztatva csizmájába.

A megnyerő arcú idegen lassan lépkedett le a bejárati lécsősoron így lassan megvilágításba került a környéken szokatlan rendezett ruhája aminek felső zakó részén értelmezhetetlen masni  foglalta el a jobb oldalt. A gyakorlottabbak már oda sem mertek nézni mert tudták egy egy rossz időben feltett kérdés ezzel kapcsolatban biztos beutalót jelenhet a legközelebbi orvosi rendelőbe. Ilyenkor a tapasztaltabbaknak beugrott egy történet amit a csapos mesélt, hogy olyan tarolást csak a kanadai tekevébén látott amilyet a z idegen csinált a múlt héten amikor egy rosszul kérdezőt belevágott a söntéspultba a sörösrekeszek közé.   A pult végén két fiatal tapasztalatlan zsebmetsző összesúgott , hogy ki is ez az ember. Azt gondolták nem hallja meg…Tévedtek. Az idegen arcán barátságos mosollyal hozzájuk lépett.

Erre a csapos szép lassan levette a pultról a két legdrágább üveg italt és szép csendben a raktárba zárkózott, majd előre felhívta az elsősegély telefonszámát és a biztonság kedvéért mindjárt műtős kocsit kért a helyszínre.

A megnyerő arcú idegen bemutatkozott a két jobb sorsra érdemes zsebmetszőnek.

  • Péter vagyok nemzetközi hírű porszívóárus de jelen pillanatban már majdnem miniszterelnök .

A két zsebmetsző kétkedve bámult a mosolygó idegenre akiben láthatóan nem kicsit tengett túl az önbizalom. Hitték is nem  amit mondott, mert ki gondolná, hogy porszívóárusból lehet miniszterelnök, de egy valami tisztán látszott , hogy a megnyerő mosoly mögött egy gyakorló elmebeteg lapul, akit talán Levinhez lehetne hasonlítani aki a világ legbékésebb embere volt de ha beütöttek nála a klasszikus étterem iránti elvonási tünetek úgy viselkedett mint egy elszabadult hajóágyú.

  • Elmondhatok egy viccet? – kérdezte a két jobb sorsra érdemes zsebmetszőket akiknek ez volt az utolsó emlékük a kocsmából és a következő már csak a nagyon erős lámpával bevilágított műtőben aggódóan föléjük hajoló sebészorvos maszkos tekintete.   

Elnézést kérek Rejtő Mestertől , hogy akár csak hasonlítani is akartam volna önmagam hozzá, de én így képzelem Rejtősen MZP-t.

Ajánlott Cikkek