Hírek

Valamiért nem ettől hangos a nyugati média, pedig a teljeskörű tájékoztatás…

De mit is beszélünk! Propaganda van, nem tájékoztatás, és amit korábban csak rémes vízióként írtak le, és világpremierje feltehetően a Brexit-kampány volt, ma már bevett gyakrolatként működik. Legalábbis erre utal a holland Fórum a Demokráciáért párt közleménye arról, hogy miért nem hajlandók a holland parlamentben meghallgatni a videókapcsolaton keresztül bejelentkező Zelenszkijt. Kivonatos változatban alább közöljük.

Borítóképen:  A Forum voor Democratie (“Fórum a demokráciáért”) politikai plakátja a 2019-es európai parlamenti választások idején Groninger faluban, Zuidbroekban, Midden-Groningenben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Donald Trung Quoc Don, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Miért nem megy az FVD Zelensky beszédére? Miért utasítja el az FVD Zelenszkij elnök meghívását a plenáris ülésre, és miért nem lesz jelen beszédéből és az azt követő parlamenti vitából?

Március 31-én, csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobeszédet mond a Képviselőház plenáris termében. A Fórum a Demokráciáért (FVD) képviselőcsoportja nem lesz jelen. A következő vitában sem veszünk részt.

Az alábbiakban ismertetjük a döntés okait.

Először is: Zelenszkij tervezett beszéde a képviselőház plenáris termében döntő csapást jelent a több mint 170 éves demokratikus hagyományinkra. Demokráciánk történetében még soha nem beszélt külföldi államfő a képviselőházban. Ennek jó oka van: a holland parlamentben a demokratikus döntéshozatalt teljesen függetlenül kell kialakítani; idegen befolyástól védve, idegen érdekektől nem akadályozva.

Háborús helyzetekben – mint az köztudott – az igazság általában a legelső áldozat. A „háborús köd” közepette rendkívül nehéz megkülönböztetni a propagandát a józan tényektől. Az elmúlt években a konfliktusos területekről származó követelések, vádak vagy hőstörténetek gyakran nagyon eltértek attól, ami a valóság.

Egy konfliktusban eleve érzelmi alapon, személyes rokonszenv vagy megrendítő beszéd benyomása alapján nem helyénvaló állást foglalni, inkább összeegyeztethetetlen azzal.

Egyébként ugyanezek az érvek már megakadályozták, hogy az osztrák parlament felszólalási lehetőséget adjon Zelenszkijnek.

Pontosan ez kellene, hogy legyen a holland parlament irányvonala is. Nem vagyunk platformja az egyoldalú kinyilatkoztatásoknak. És semmiképpen sem kellene rendkívül összetett nemzetközi konfliktusokban belemnnünk.

Naiv, sőt abszurd dolog Zelenszkijt félszentnek tekinteni. Nemrég tizenegy (!) politikai pártot tiltott be, köztük az ország legnagyobb ellenzéki pártját is. A kritikus tévéállomásokat egy ideje betiltották, míg a többi tévéállomást az utóbbi időben a nap 24 órájában propaganda adások sugárzására kényszerítik. Részt vett erősen kétes pénzügyi konstrukciókban, például a Panama Papers (kiszivárogtatott offshore pénzügyi és személyes adatok – a szerk) révén derült ki.

Seregének egy része gyakran náci szimbólumokkal pózol. A közelmúltban pedig a közösségi médián keresztül kiszivárogtatták a legborzasztóbb erőszakos cselekményeket a tehetetlennek tűnő orosz hadifoglyok ellen – nagy valószínűséggel – ukrán csapatok részéről. Mindez enyhén szólva is kínossá tesz egy videóbeszédet a parlamentünkben.

Nem akarunk ezzel valamelyik oldalra állni, de mindenekelőtt azt akarjuk mondani, hogy az ukrajnai helyzetet ennyire leegyszerűsített, jó-rossz alapon nem ítélheti meg az FVD. Aki szeretne hozzájárulni a tartós békéhez – vagy akár a jelenlegi (és rendkívül sajnálatos) helyzet valódi megértéséhez – árnyaltan szemlélje a körülményeket. Vádló ujjal mutogatni valamelyik harcoló félre, és közben – esetleg – tovább eszkalálni a helyzetet egy másik hadviselő fél idealizálásával (a legalább három, de valószínűleg még több féllel érintett konfliktusban), vagy a háborús retorikát használni, mindez az erőszak gyors és végleges befejezésének útjában áll.

Félreértés ne essék: még ha ez egy egyetemesen támogatott és konfliktusmentes kérdés lenne is, amelyben mindenki egyetértett – például a gyermekbántalmazás leküzdése, a fókák megmentése, a műanyagok csökkentése az óceánokban –, akkor sem támogatnánk a külföldi vezetőkön keresztül egy másik állam forduljon a képviselőházhoz.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatos álláspontunk jól ismert, és már részletesen kifejtettük különböző parlamenti hozzászólásokban. Továbbra is egy olyan diplomáciai megoldás mellett állunk, amelyben háromoldalú kontextusban (Oroszország, Ukrajna és NATO/EU) olyan kiegyensúlyozott kompromisszumra törekednek, amely mindenekelőtt maguknak az ukránoknak az érdekeit szolgálja (és ez alatt határozottan értjük: minden ukrán, nem csak a nyugat-ukránok), hanem az oroszok és az európai/amerikaiak is.

Természetesen a későbbiekben vitákat is folytatunk erről a témáról. Március 31-én, csütörtökön azonban a demokratikus elveink okán hallgatunk.

Ajánlott Cikkek