Vélemény Vélemény-cikkeink

Választói dilemma: Magamért, vagy az oroszok ellen szavazzak?

Nem gondoljuk, hogy amikor Jeo Bidenre szavaztak az amerikaiak, nem arra gondoltak, hogy jobb elnök lesz, mint elődje, Donald Trump. Azt sem hisszük, hogy azért húzták be a voksukat a jelenleg regnáló demokrata elnök mellett, mert többszöröség szerették volna fizetni a benzinkúton, vagy éppen ezt szerették volna, hogy eltűnjön a boltokból a bébitápszer!

Borítóképen: Orlando környékén, a 2008-as választás napján készült kép (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Erik (HASH) Hersman, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Vagy netalán tévedünk, amikor azt gondoljuk, hogy a szavazók a jobbítás szándékával adják le voksukat egy adott politikusra, vagy politikai pártra?

Nekünk az a fixa ideánk, hogy akár történik kormányváltás, akár nem! – a szavazók összességének akarata azt tükrözi, hogy melyik politikustól, avagy politikai erőtől várható el az, hogy a választók jobban éljenek – és minezt nem csak a szó anyagi értelmében!

Amikor viszont a szavazók várakozása nem teljesül, akkor bizony a következő szavazáson már nagy valószínűséggel más eredmény születik. A demokrácia már csak ilyen, de most azért van valami, ami rendkívül zavaró!

A Nyugat annak ellenére, hogy saját állampolgáraikkal fizettetik meg a háborús költségeket és népszerűségük ezért meredeken esik, gazdasági-, pénzügyi, társadalom tudományi szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy nem jó az irány, mégis kitartanak politikájuk mellett!

És közben nem veszik figyelembe a választói akaratot, nem érdekli őket, hogy az egyszerű állampolgár egyre rosszabbul él, egyre drágább minden, és még áruhiánnyal is szembesül a boltokban!

Tényleg erre szavaztak volna az amerikai, vagy a német, netán a francia választók???

Hát biztosan nem! Azt, hogy pontosan mit gondolnak a választók, az amerikai félidős választások majd eldöntik, de előzetesen a Biden-adminisztráció népszerűségi (inkább népszerűtlenségi…) mutatói azt mondatják velünk, hogy csúfos bukás lesz ebből!

Ugyan mibe került volna azt mondani 2022 legelején, hogy Ukrajna legyen semleges állam, erre garantőröket felsorakoztatni, és megkötni egy szerződést Moszkvával?

Mi lett volna más? Tudjuk, a „ha” nem játszik, de azt biztosan mondhatjuk, hogy nem lenne ilyen nagy áremelkedés, meg ekkora hiány, és – különösen Európa! – nem lenne ekkora bajban azzal, hogy honnan a kékégből szerezzen most energiahordozókat!

Nem inkább ez utóbbi szolgálta volna a választók érdekeit? Ha így nézzük, bizony a Nyugat vezetői totális mértékben elvesztették legitimitásukat azzal, hogy többé már nem a választók érdekeit képviselik, hanem kifejezetten ellenük dolgoznak!

Ha a fehérorosz elnök, Lukasenka választási csalás útján jutott hatalomra, és ezzel megsértette a népfelség elvét (a jogok forrása a nép!), akkor a Nyugat mostani politikai tevékenysége nem választási csalás?

Vagy talán azt ígérte Biden, hogy minden eddiginél jobban eladósítja országát? Vagy talán mondott olyat, hogy hitelből tömi a védelmi ipar (micsoda álszent elnevezés!) zsebeit? Vagy elhangzott olyan, hogy Oroszország megsemmisítésére törekszik?

Ugye, hogy nem… Jó lenne végre felébredni ebből a rémálomból!

Ajánlott Cikkek