Hírek

„Vállvetve állunk demokráciáink megőrzésében”

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztettek, a címben idézett mondat pedig az ukrán elnök twitter-bejegyzésében olvasható. Furcsa egy mondat ez, hiszen azzal folytatódik a bejegyzés, hogy „Komolyan gondolom Ukrajna megreformálását, az átláthatóság növelését és a béke elérését.”, és a témák is árulkodók, hiszen az ukrajnai reformokról a korrupció elleni küzdelemről is beszélgetett a két elnök.

Nehéz lenne ezek alapján eldönteni, hogy akkor most Ukrajnában demokrácia van, vagy sem… Vagy ha van egyértelmű válasz, akkor meg azt kell feltenni kérdésként, hogy mi is az a demokrácia? És a demokratikus értékeknek vajon eleme a nemzeti kisebbségek védelme, vagy sem?

De ezek csak olyan kérdések, amiket egyik fél sem feszeget, mert ha ezeket meg kellene válaszolniuk, egy részt bajban lennének, másrészt pedig ezek a mondatok csak az ócska propaganda-gépezet agyszüleményei, egy percig nem kell komolyan venni! Azt viszont annál inkább, hogy a két elnök megegyezett a „ki kezdte” kérdésben, és egyértelműen arra jutottak, hogy kelet-ukrajnai szakadárok támadása következtében négy ukrán katona vesztette életét, amit úgy értékeltek, hogy a tavaly nyáron megkötött fegyverszünetet Moszkva felrúgta.

Az ukránok sem maradtak válaszlépés nélkül! Előbb elnöki rendelet lépett életbe arról, hogy bármely katonaköteles korú állampolgárt behívhatják, ehhez nem kell semmilyen különleges helyzet (csak annyi, hogy a kormány úgy ítéli meg, szükségesek a behívások), illetve óriási zajt csaptak a nemzetközi sajtóban, mert Ukrajna keleti határainál, és a Krímben egyre magasabb szintű az orosz jelenlét. Ez utóbbit az oroszok a „Nyugat 2021” nevű hadgyakorlattal magyarázzák, míg a szakadár területek vezetői parancsot adtak ki, miszerint sorozzanak be a területükhöz tartozó területekről több száz 18 és 27 év közötti fiatalembert.

A telefontos egyeztetés után most azon fáradoznak az ukránok, hogy egy személyes találkozót is tető alá hozzanak (ennek nyilván csak agitprop. célja van!), de Kuleba külügyminiszter közben egyeztetett az EBESZ vezetőjével, Ann Lindével is a helyzetről. Kuleba így nyilatkozot:

„Mindannyiunknak éberségre és kitartásra van szükségünk. Minél erősebbek lesznek most a diplomáciai jelzések, annál érthetőbb lesz Oroszország számára, hogy az eszkaláció minden újabb srófolásáért magas árat kell fizetnie.”

Ehhez még hozzáfűzte; javaslatot tett arra, hogy az EBESZ állítson fel ellenőrző pontokat azokon a határszakaszokon, melyek nem igazán ellenőrzöttek a mai napig sem. Ezzel nyilván arra célzott, hogy a határon át a mai napig érkeznek oroszok a szakadár területekre, vagy legalábbi arra, hogy esélyes az oroszok beáramlásának fokozódása.

Megy tehát a nagy verbális adok-kapok, és most úgy tűnik, hogy az ukránok elérkezettnek látják az időt arra, hogy dűlőre vigyék a dolgokat! Álláspontjuk egyértelmű, ők mindig megszállt területekről beszélnek, még véletlenül sem ejtik ki a különleges státuszú övezet kifejezést, míg az oroszok éppen erre hivatkoznak, illetve arra, hogy ezeken a területeken az ukránoknak kellene kialakítaniuk azt a modellt, amire egyébként a minszki megállapodás kötelezi.

Mi innen nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi a helyzet Donbass-ban, de ha azt gondoljuk, hogy tényleges fegyveres harcra kerül sor, Ukrajna csak technikai és anyagi támogatásra számíthat az USA-tól, effektív katonai támadásra nem, mert ha ez így lenne, azonnal egy orosz-amerikai hadszíntérré változna az ország! Az ukránok persze azt hiszik, hogy a nagy szövetséges mindenben mögöttük áll. Ebből komoly pofára esés lesz; mert vagy az oroszok érvényesítik akaratukat (ebben az esetben ugrottak a keleti területek!), vagy pedig háborús övezetté válik az ország (ebben az esetben még meg is szűnhet a mai formájában létező Ukrajna).

Persze, lehet, hogy ez nem fájna az USA-nak… Azt pedig tudjuk, hogy ha az USA érdeke azt kívánja, akkor az ördöggel is lepaktál!

Ajánlott Cikkek