Hírek Történelem

Van aki emlékezik rá? Bambi üdítő

Bambi egy két és féldecis csatos üvegben forgalmazott üdítőital volt, az első ilyen, ami megjelent a szocializmus korszakában. Ez volt az egyetlen üdítőital a magyar piacon. „Buborékos”, szénsavas ital volt, szintetikus alapanyagokból készült, narancs jellegű ízesítéssel és színnel. A Bambi cukortartalma 12% ami jócskán túltesz a Coca-Colán és a Pepsin.

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit.

1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét. A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

Számtalan vállalkozás igyekezett azóta feléleszteni a márkát. 2000-ben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a csillaghegyi palackozóüzemben újraindította a gyártást, az eredetivel alapvetően megegyező receptúra alapján. Csak a budapesti fürdőkben, és a Ferenciek téri Ibolya Espresso-ban volt kapható, évi 3600 palackkal gyártottak belőle. 2020-tól az Art Water Kft. birtokolja a Bambi névhasználati jogot , az üdítőital a horvátzsidányi üzemükben készül természetes összetevőkkel, narancs-narancsivirág, gyömbér-borókabogyó, citrusos limonádé és rebarbara ízekkel.

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Ajánlott Cikkek