Hírek

Van, aki menedékjogot kér, van, aki hűségesküt tesz…

Mint arról korábban beszámoltunk, orosz állampolgárságért folyamodott az ukrán Verhovna Rada volt képviselője, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt tagja, Ilja Kiva, aki korábban politikai menedékjogot kért Oroszországban. Az újabb hír az, hogy az Ellenzéki Platform – Az életért frakció 25 tagja létrehozott egy „Platform az életért és békéért” nevű különálló frakciót.

Borítóképen: A Verhovna Rada épülete (forrás: uk.wikipedia.org, szerző: Benymarc, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A csoport elnöke Jurij Bojko lett, és a képvesől tettek egy nyilatkozatot, ami felér egy Zelenszkij melletti hűségesküvel:

„A csoportban olyan ukrán-barát népképviselők vannak, akik készek dolgozni Ukrajna védelméért, az emberek megsegítéséért és hazánk háború utáni újjáépítéséért, Ukrajna nemzetbiztonságának és szuverenitásának biztosításáért a nemzetközileg elismert határain belül.”

Úgy tűnik tehát, hogy sikerült Volodimir Zelenszkij terve, a legnagyobb ellenzéki pártot „leszalámizta” azzal, hogy Viktor Medvedcsukot háziőrizetre ítélte, majd állítólagos szökési kísérlete után letartóztatta, és bezárta.

Hogy egy szemernyi kétség se legye afelől, hogy honnan fúj a szél, az új frakció közleménye hangsúlyozza, hogy nem szerepelnek benne Viktor Medvedcsuk, Vadim Rabinovics, Vadim Stolar képviselői az Ellenzéki Életért Platform képviselői, valamint a „feléjük orientált képviselők”.

A történethez csak egy rövid kommentünk van. Hogy a kékégbe lehet az, hogy azok, akik eddig együtt tudtak dolgozni, egy pártba tömörültek, most menedékjogot kérnek, vagy éppen hűségesküt tesznek?

Lássuk be, mindkét cselekedetet a félelem motiválja, ami nem arra mutat, hogy olyan fene nagy jogállam lenne Ukrajna – és akkor még finoman fogalmaztunk!

Ajánlott Cikkek