Hírek Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Van fakanál a háztartásban? És tudja, hol készült?

Nagy valószínűséggel nem… Pedig, ha egy magyar háziasszony megkavarja a rántást minden bizonnyal egy olyan fakanállal teszi azt meg, amit régen és mai is a Mátra alján gyártották. Talán a legközönségesebbnek vélt, az úgynevezett kerek fejű – és persze mindenféle társai – mindennapjaink részévé váltak, és nem csak Magyarországon!

Borítóképen: Mátrakeresztesi Fakanál Múzeum

De hol van ez a hely? Nos, a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó település a várostól 13 kilométerre, a Mátrába vezető 2408-as közút mellett, a hegység lábánál helyezkedik el. 1937 előtti neve Alsóhuta volt.

A Kövecses-patak völgyében vezető műúton érhető el Mátrakeresztes, amely a fakanál gyártásáról híres.

Bár közigazgatásilag Pásztó településrésze, életformáját, elhelyezkedését és egyéb jellegzetességeit tekintve egy kis faluról van szó. A faluban egyesül a Csörgő- és a Nagy-völgyi patak.

Az 1740-ben Morvaországból érkezett Dalmata Ferenc ciszterci szerzetes alapította a település ősét oly módon, hogy a Gedeon-, Nárád-, Hutahelyi-patakok összefolyásánál üveghutát létesített. A jobb megélhetés érdekében 1780-ban a népesség levándorolt a Csörgő-patak mentén a település mai helyére.

A falu alapítása óta kézművességből, kiemelten erdei termékekből kereste kenyerét. A fakanál készítése azonban elsődleges volt, s az egész országot Mátrakeresztesről látták el ezzel a minden konyhában nélkülözhetetlen termékkel.

Napjainkban is élő kisiparnak számít, hiszen generációról generációra öröklődik a mesterség. Természetesen a most működő műhelyek már gépesítettek.

A kézi fakanálkészítés teljes folyamatáról szóló tudás és eszköztár azonban jelenleg is megtalálhatók és hagyományőrzőik arra törekednek, hogy a fiatal korosztályok számára is tovább tudják adni a szép mesterséget.

És persze a természeti környezet…:

Ajánlott Cikkek