Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Van még lejjebb, Juszt László?

Újabb „gyöngyszem” került ki az egykori tévés kezei közül. Ezúttal Erdő Péter nyilatkozatából hámozza ki konklúzióként, hogy „A vallás?  Divatos pótszer, a hit helyett.” Az írás egyébként Juszt László közösségi média felületén jelent meg. Ebből idézünk, és mondunk véleményt.

Borítóképen:  XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2012. április 19 –22). Vitray Tamás, Juszt László, Schmuck Andor (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Derzsi Elekes Andor, licenc: CC BY-SA 3.0)

„Erdő Péter követi főnöke, a miniszterelnök gondolatmenetét és nyilatkozatait.”

Ez máris igen ízléstelen megközelítés, ugyanis Erdő Péternek minden bizonnyal a pápa, avagy még inkább az Isten a „főnöke”. De az írás célja természetesen a sértegetés, így végülis a mondat betalál. Azt is mondhatnánk, hogy Juszt szintjén a céljainak megfelelő kezdés.

„A bíboros, prímás hangoztatta, hogy »visszatértek az emberek a templomokba, a gyóntatószékekbe, valamint az egyházi programokra is«.

Jó lenne látni a számokat, amelyekre hivatkozik Erdő Péter. Ugyanis a NAV adatai szerint az 1 százalékot felajánlók száma ennek az ellenkezőjét bizonyítja. 2013-ban 655.898-en, 2019-ben 633.000-en ajánlották fel adójuk 1 százalékát a katolikus egyháznak. 2021-es adatot egyelőre nem lelni fel az interneten.”

Érdekes meglátás, de az, hogy milyen számosságú felajánlás érkezik az adó egy százalékát tekintve az egyházhoz, annak semmi köze ahhoz, hogy mennyien járnak templomba.

Ez így egy rém gyenge próbálkozás, még a Juszti mélységekhez képest is…

„Ugyanebben a nyilatkozatban ezt a gondolatát is megosztotta: Világméretű problémát jelent az alapfokú oktatás gyenge színvonala, amely korlátozza és negatív irányban határozza meg az emberek életpályáját és sorsát, kizárva őket a színvonalas felsőoktatásból. Magyarország példát mutat, mivel »nem szakadt szét a társadalom és az oktatás, és egyházunk küldetése is az, hogy ne is szakadjon szét«.”

„Valami ezzel az információval sincs rendben: Magyarországon a népesség 25 százaléka funkcionális analfabéta, azaz nem képes értelmezni az olvasott szöveget, vagy egy egyszerű két lépéses logikai feladatot megoldani. Az általános iskolából a 15-16 évesek között az engedély nélkül kimaradók aránya 20%-ra emelkedett. Mindig nagyon sokra tartottam Oscar Wilde-ot. Nem igazán kedvelte az egyházat. Így fogalmazott: »A vallás?  Divatos pótszer, a hit helyett.« Milyen igaza volt!”

Valami nincs rendben ezzel a Juszt Lászlóval. Vagy a szövegértés, vagy a gondolatok közlésével van valami probléma. Talán ő is benne lenne abban a 25%-ban? Nem, azt azért nem, de vegyük észre, hogy reakciója köszönöviszonyban sincs Erdő Péter gondolataival, aki a felsőoktatásról beszélt.

És igen, lehet akár igaz is a 25%, de nem ez volt a téma. És hogy ebből hogyan következik Oscar Wilde idézett mondata? Sehogy… De ez mindegy, ennek csak annyi volt a szerepe, hogy egy kicsit a műveltséget is mutassa.

Egy komoly igen kérdés merül fel bennünk, olvasva az írást; Milyen az a világ, ahol egy tőről metszett baloldali „oktatja” hitről és vallásról Erdő Péter bíborost? Volt már ilyen korszak, nem kérjük vissza!

Ajánlott Cikkek