Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Várhistóriák: Szarvaskő várának története tovább íródik?

„Az egri vár elővárát püspökök építtették, először 1295-ben említették. Mint ahogy arról már beszámoltunk, soha nem tárták fel a helyszínt régészek, nyolc éve volt egy terepbejárás a vár tervezett feltárásával és részleges helyreállításával kapcsolatban, azonban nem valósult meg” – írja a heol.hu.

Borítóképen: Szarvaskő vára – 1928

Igen, számunkra is teljesen meglepő, hogy nem történt komolyabb feltárás a vár területén, és annak környezetében, de úgy tűnik, hogy a szándék megvan rá – persze ott vannak a „piszkos anyagiak”, de ha az elhatározás megvan, előbb-utóbb utat talál magának a kezdeményezés.

„Boros András helyi építész, aki Kárpáti Jánossal, az Országos Műemléki Felügyelet volt munkatársával szívügyének tekinti, hogy új életet adjon a várnak. A szakemberek szerint az első lépés mindenképpen a régészeti feltárás lenne, ami a projekt szempontjából is igen hasznos a fent említettek miatt. Másodízben jöhetne az építészeti helyreállítás, majd pedig a virtuális rekonstrukció. A településen is kialakítanának egy látogatóközpontot, hogy az is megismerhesse a várat, aki nem tudja megmászni a meredek sziklákat.”

Az idézet szintén a már említett cikkből való, és talán elindul végre egy olyan munka, ami méltó helyére emeli a várat. Korábbi cikkünk a várról:

Éppen itt az ideje tehát, hogy a vár históriáját tovább írják!

Ajánlott Cikkek