Hírek

„Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén”

Dmitrij Peszkov ezekkel a szavakkal jelezte, hogy Oroszország kész folytatni a tárgyalásokat. Érdekes fejlemény, hogy a Kreml jelezte tárgyalási szándékát, de érthető is egyben, hiszen az utóbbi egy-két nap azt bizonyította, hogy – ha a számítottnál később is – az orosz haderő bedarálja az ukrán ellenállást.

Borítóképen: Együttműködés (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Berdea, licenc: CC BY-SA 3.0)

Az még nem biztos, hogy létrejön a találkozó, mert Ukrajna közölte, hogy akkor tárgyal, hogy Moszkva abbahagyja a támadást. Ettől függetlenül azt gondoljuk, hogy tényleg itt lenne az ideje az egyeztetésnek, mert:

  • A Nyugat által nyújtott pénzügyi és haditechnikai támadás csak elnyújtja azt a küzdelmet, amit nem egyenlő erők vívnak meg.
  • A polgári lakosság kezébe számolatlanul odaadott fegyverek csak arra jók, hogy az eddiginél is magasabb legyen az áldozatok száma.
  • Az ukrán vezetés hősies magatartása érthető, ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ukrán állam nem tartotta be a Minkszi Megállapodásban foglaltakat, és a kisebbségek ellen rengeteget vétett (ha a „vétett” szó itt egyáltalán megfelelő…)

Oroszország ezzel együtt lehet agresszor, csak azt kell megérteni, hogy attól semmi nem változik, ha egy országra ráhúznak egy bélyeget. Azzal még semmit nem oldottak meg. A történelem erre számtalan példát hozott már, de úgy tűnik, ahogy az ukrajnaiakat össze lehet keverni az irániakkal (Biden után, szabadon…), úgy más óriási hibát is el lehet követni.

Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni! Véleményünk szerint nincs más út, még akkor sem, ha az álláspontok igen messze vannak egymástól!

Ajánlott Cikkek