Hírek

Varufakisz volt görög pénzügyminiszter szerint az EU gazdasága az összeomlása előtt áll

Janis Varoufakisz volt görög pénzügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Unió (EU) gazdasági összeomlása előre meghatározott. Erről az N-TV számolt be .

Szerinte már most is megfigyelhető a tömb országainak rohamos leépülése. Arra a kérdésre, hogy az EU képes-e leküzdeni a jelenlegi energiaválságot, Varoufakis azt mondta, hogy “a kudarc garantált”.

Az európai vállalatok tízszer többet fizetnek a gázért, mint amerikai vagy kínai versenytársaik. A gyártás már szünetel, és hamarosan látni fogjuk, hogy a gyárak új helyszíneket keresnek az Egyesült Államokban vagy más országokban.

Janis Varoufakis Görögország volt pénzügyminisztere

A politikus hozzátette: ma már “mély válságban van” az EU, de ennek megértése csak jövő télen lesz. Varoufakis úgy véli, hogy az EU fő problémája az, hogy az “unió” valójában nem létezik. Szerinte ha menekültekről, migránsokról és gázról van szó, azt mindenki másképp csinálja. Megjegyezte, hogy ezek a dolgok különösen a válság idején nyilvánvalóak.

Gázszállítás Európába

Oroszország jelentősen csökkentette Európa üzemanyag-ellátását. Ez annak köszönhető, hogy a nyugati országok szankciókat vezettek be az ország ellen az ukrajnai különleges művelet miatt .

A Gazprom szerint az idei év első kilenc hónapjában a nem FÁK-országokba irányuló szállítások 40,4 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Október elejétől a meglévő négy Európába irányuló szállítási útvonal közül kettőt, a Jamal-Európa és az Északi Áramlat gázvezetékeket leállították.

Az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen szerint az orosz gáz más beszállítóktól származó energiaforrásokkal való helyettesítésének folyamata sokkal gyorsabban halad, mint azt korábban gondolták.

Ebben az összefüggésben az EU az Egyesült Államokhoz fordult , amelynek részesedése az európai LNG-importból 28 százalékról 45 százalékra emelkedett. Szeptemberben Washington növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába irányuló szállítását, az amerikai vállalatok pedig napi 2,8 milliárd köbméter gáztermelési rekordot döntöttek .

Emmanuel Macron francia elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy kettős mércét alkalmaz a gázárak meghatározásakor, és profitál az európaiakból.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szerint az Egyesült Államoknak megfizethetőbb áron kellene cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítania Európába.

Mennyi gáz van az EU-ban?

A legfrissebb adatok szerint Európában a földalatti gáztárolók (UGS) foglaltsági szintje elérte a 91,56 százalékot, ami 99 milliárd köbméternek felel meg. A legnagyobb teljes gáztároló kapacitással rendelkező országokban még magasabb a kihasználtság.

Így Németországban a tartalékok mennyisége elérte a 94,97 százalékot, Olaszországban – 93,27 százalékot, Franciaországban – 98,27 százalékot, Hollandiában – 93,27 százalékot. Ezeket a számokat az Európai Gázinfrastruktúra -üzemeltetők Szövetsége (Gas Infrastructure Europe, GIE) szolgáltatja.

Ennek fényében csökkentek a gázárak Európában. Október 21-én a novemberi határidős ügyletek ára a londoni ICE tőzsdén 1152 dollárra esett ezer köbméterenként.

A tél közeleg

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, Fatih Birol úgy véli , Európa gond nélkül túléli a következő telet. Az energiatakarékossági program, az alternatív tüzelőanyag-források alkalmazása és a más beszállítókkal kötött szerződések miatt a régió megúszhatja az orosz gázt – biztos benne.

Európa is meleg télben reménykedik. A Kopernikusz klímaszolgálat decembertől februárig abnormálisan meleg időjárást jósolt az Egyesült Királyságban és Európa egyes részein. A tudósok megjegyezték, hogy a téli fűtési szezon csúcsán a normálnál jóval magasabb lesz a hőmérséklet. Ez csökkenti a földgáz iránti igényt Európában.

Ugyanakkor az orosz hatóságok többször is kijelentették, hogy Európa nem áll készen arra, hogy orosz gáz nélkül átvészelje a téli időszakot, és figyelmeztettek az üzemanyagárak emelkedésére a hideg hónapokban. Különösen októberben a Gazprom vezetője, Alekszej Miller arra figyelmeztetett , hogy egyes városok befagynak a következő télen.

Ajánlott Cikkek