Hírek

Vasile Dîncu román védelmi miniszter – “Románia nem küld csapatokat, és fegyvereket sem Ukrajnának!”

Vasile Dîncu román védelmi miniszter igyekszik a közvéleményt megnyugtatni pedig a helyzet egyre komolyabbra fordul és akár még az is lehetséges , hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát, mert meg akarja akadályozni Ukrajna NATO tagságát. A román tárcavezető az amerikai és a francia politikusok találkozóján elhangzottakra is reagált.

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök is arról is tárgyalt , hogy esetleg közös parancsnokság alatt katonai egységeket küldenek Ukrajnába. Ez kimondottan alkalmas arra, hogy tovább növelje az aggodalmat, sokan teszik fel a kérdést: Románia is belesodródik egy esetleges orosz-ukrán konfliktusba?

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint Románia ezt a szituációt igyekszik elkerülni

A védelni miniszter sütörtökön este igyekezett mindenkit megnyugtatni, és emlékeztetett: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is kijelentette, hogy bármi is történjék, a katonai szövetség nem reagál katonai erővel, hiszen Ukrajna nem tagja a NATO-nak. A NATO alapszerződésének ötödik cikkelye ugyanis csak abban az esetben írja elő a közös fegyveres fellépést, ha valamely tagállamot éri támadás.

Erre a helyzerte célozva

Románia sem vesz részt az esetleges háborúban, nem küld csapatokat, és fegyvereket sem Ukrajnának.

Csak részt vesz a közös stratégia felépítésében.

A tárcavezetó szerint Romániát nem katonai, hanem stratégiai veszély fenyegeti: hogy visszatér megszűnése, 1991 utáni időszak, amikor már nem volt a keleti védelmi tömb tagja, de még a nyugatié sem. Oroszország ugyanis Ukrajna NATO-tagságának elutasítása miatt azt is követeli, hogy az újonnan csatlakozott európai országokban hagyjanak fel a a határ melletti hadgyakorlatotkkal

A miniszter szerint az, hogy Biden és Macron tárgyalásai és a meglebegtetett csapatok beküldése Ukrajnába elsősorban arra szolgál, hogy demonstrálja Moszkva számára: a NATO-n belüli szövetségesi szolidaritás igenis létezik.

továbbá jelezni szeretnék

nem fogadják el Moszkva tevékenységét , illetve meg szeretnék nyugtatni a térség országait , hogy a NATO képes megvédeni tagjait egy esetleges agressziótól

És ha nem lesz katonai beavatkozás, akkor mégis mit akarnak tenni?

Nos, szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben. Bogdan Aurescu külügyminiszter közölte, Románia az EU-val, illetve az Egyesült Államokkal, Kanadával és Nagy-Britanniával is egyeztet, hogy milyen, súlyos szankciókat vezessenek be Moszkva ellen, ha az oroszok tényleg lerohanják Ukrajnát.

Ajánlott Cikkek