Hírek

Vaskupolát Ukrajnának!

Éppen tegnap adtunk hírt arról, hogy Fehéroroszország rakétavédelmi rendszereket kíván beszerezni Oroszországtól, mára megjött a hít, hogy az Egyesült Államok egyes kongresszusi képviselői rakétavédelmi rendszereket akarnak Ukrajnának adni. Komolyan megy tehát a fegyverkezés, és bár most mindkét oldalon azt hangsúlyozzák, hogy védelmi célú katonai beruházások készülnek, mint tudjuk egy háború nem védekezés vagy támadás, hanem mindkettő egyidejűleg. A Vaskupola hírére minden bizonnyal tajtékzik majd a Kreml…

Az nem teljesen világos, hogy amerikai kongresszusi képviselők miért viselik ennyire szívükön Ukrajna sorsát (ahogy az sem világos, egyáltalán mi köze van az Egyesült Államoknak ahhoz, hogy mi történik Ukrajnában…), de az események azt mutatják, hogy nem tettek le tervükről, miszerint Ukrajnát előretolt bástyaként használják Moszkva ellen. Kicsit világosabban fogalmazva:

Nem arról van szó, hogy az Egyesült Államok segíti, támogatja a szegény elnyomott Ukrajnát, hanem kizárólag saját geopolitikai érdekeit kívánja érvényesíteni azzal, hogy Moszkvához egyre közelebb telepít katonai potenciált.

Korábban Ukrajna Patriot védelmi rendszereket kért az USA-tól, de – miután az Egyesült Államok két Vaskupola ütege nem kompatibilis az általa használt digitális irányítási rendszerekkel, valójában feleslegesek – minden valószínűség szerint inkább ezeket adnák át. Azt nem tudni, hogy ez a két üteg mire elég, de tény, hogy Ukrajna közben közvetlen tárgyalásokat is folytat Izraellel a Vaskupola beszerzésére.

Kelet-Európában nem lenne példa nélküli az izraeli rendszer alkalmazása, éppen Magyarország az, aki a Vaskupola rendszer egyes elemeinek beszerzésén fáradozik.

Ezzel együtt biztosan komoly felháborodás lenne, ha Ukrajna megszerezné a rendszert, ugyanis már az is kiverte a biztosítékot, hogy Románia szinte napra pontosan egy éve átvette az első Patriot rendszerű üteget (a teljes arzenál hét üteget jelent). A 3,9 milliárd dolláros üzlet minden esetre megköttetett, de mint tudjuk, Románia NATO- és EU-tag, így a Kreml ugyan háboroghat, de az eltagadhatatlan, hogy mindkét szövetségnek szüksége van keleti határai védelmére. Ukrajna felfegyverzését viszont fenyegetésként élik meg Moszkvában, így várható, hogy lesznek ellenlépések.

Az orosz-ukrán (helyesebben orosz-amerikai) viszony ugyan kevésbé látszik feszültnek, mint korábban, de a felszín alatt azért ott van a feszültség, ami bármikor kirobbanhat!

Nem szeretnénk, ha ez megtörténne, de látni kell, hogy a szemben álló felek lépései nem a békülés irányába hatnak. Reményeink szerint a szemben álló haderők fejlesztése megfelelő elrettentő erőt jelentenek mindkét fél számára, ami végül fenntartja a relatív békét.

Ajánlott Cikkek