Hírek

Védelmi ipar: átszervezés!

Pontosan tudjuk, hogy a hazai védelmi ipar az utóbbi időben jelentős változásokon ment át, hiszen a zalaegerszegi, vagy a kiskunfélegyházi beruházások, illetve a Rheinmetall-4iG együttműködés mellett az eddigi védelmi ipari cégek is jelentős fejlődésen mentek keresztül. Egy most benyújtott módosító javaslat szerint viszont öt, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű cég esetében megszűnne a jelenleg érvényes kitétel, mely szerint ezen társaságok mindegyike “nemzeti vagyonban tartandó.” Mi lehet a cél?

„A védelmi ipari beszerzés központosítása érdekében szükséges egységes tulajdonosi struktúra kialakításához szükséges technikai módosítás, valamint a jogszabályi koherencia biztosítása érdekében szükséges módosítás.”

A lépés indokaként mindössze ennyit írnak. Véleményünk szerint azonban többről lehet szó! Nézzük, mely cégekről van szó:

  • HM Armcom Zrt.
  • HM Currus Zrt.
  • HM Arzenál Zrt.
  • HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.
  • RÁBA Járműipari Holding Nyrt.

Vegyük sorra, és nézzük meg, miért érdemes összefogni ezeket a cégeket, hol vannak/lehetnek szinergiák!

A HM Armcom Kommunikációtechnikai Zrt. főtevékenysége a híradás-technikai berendezés gyártása, de tevékenységi körébe tartozik mások mellett a műholdas- és egyéb távközlés és a természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés is.

A gödöllői cég tevékenysége szinkronba hozható a HugaroControllal (róluk lejjebb írunk), illetve a 4iG-Rheinmetell majdani közös vállalkozásával, ami a Zalaegerszegen készülő harci járművek mellett a németek számítanak a magyar szaktudásra a vezérlőrendszerek, illetve más digitális megoldások fejlesztésében és gyártásában. Ezekhez pedig a hardveres rész (azaz, érzékelők, szenzorok, műszerek, elektrotechnikai berendezések) is szükségesek.

És ne felejtsük el az izraeli SpaceCom-ot (Space-Communication Ltd.) sem, ami – ha létrejön az üzlet – behoz egy pár műholdat is a “buliba”!

A HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. megjelölt főtevékenysége a gépjármű-karosszéria, pótkocsi gyártása. Nem kell mondani, hogy a vállalat szintén kapcsolódhat a 4iG és a Rheinmetall párosához, hiszen a Lynx gyalogsági harcjárművekhez szükséges alkatrészek, részegységek gyártása is szóba kerülhet.

De talán még ennél is kézenfekvőbb a Rábával történő együttműködés, hiszen – csak példaként – a Currus készítette el azt a legalább száz darab honvédségi, Currus Aries névre keresztelt katonai buszt, amit az Ikarus Járműtechnikával, és a Volvoval valósítottak meg. A Rába pedig futóművekben az egyik legjobb Európában, így kézenfekvő az együttműködés. De ilyen együttműködés lehet a Rába katonai gépjárműveinek gyártása során is, hiszen a Rábához a Currus képes felépítmények egészének a legyártására is.

A HM Arzenál Zrt. nyírteleki központú cég, de az ország más részein több fióktelepet is fenntart. Fő tevékenysége a mérőműszergyártást, de más, jelentős feladatokat is ellát vagy tervez ellátni, különösen fontos, hogy fegyvert szerel össze, illetve fegyvert, lőszert és robbanóanyagokat is gyárt. Fontos tudni, hogy 2013 óta az AK-63MA gépkarabély modernizált változatát gyártják, de a német-francia Unique Alpine vállalattal sikerült megkötni egy magállapodást új kézifegyverek magyarországi gyártásáról, ami többek között a TPG-3-asok és AR-10-esek mellett AR-15-ös félautomata karabélyok hazai előállítását jelenti.

Ezen túlmenően persze a Rheinmetell Lynx-eket is fel kell szerelni fegyverekkel, valamint a német Dynamit Nobel Defence-szel is létrejött egy megállapodás páncéltörő fegyverek és harcjármű-páncélkomponensek gyártásáról. Ezekben is komoly szerepet kaphat a HM Arzenál.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a magyar és a koszovói légtér forgalmát irányítja. A jelentős nyereséget produkáló cég természetes partnere minden olyan vállalkozás, amit olyan berendezéseket, elektronikai felszereléseket gyárt, melyek a légiirányításban hasznosulnak (így az Armcom és a Rheinmetall-4iG közös vállalata), ahogy ilyen partner lehet a Airbus Helicopters Hungary Kft. is, ami egy Gyulán működő cég, és valószínűleg a Airbus H160M további fejlesztésén és alkatrészeinek gyártását végzi majd, vagy már végzi is.

A Rábát nem kell különösebben bemutatni, jelentős bevétellel működő vállalkozás, ami korábban is, és most is jelentős haddiipari potenciállal rendelkezett. Kapcsolódásait a korábbikban már említettük.

Miért írtuk, hogy „hadiipari potenciállal rendelkezik”, és nem azt, hogy hadiipari gyártó, vagy beszállító? Azért, mert a potenciál sajnos mintha nem lenne kihasználva. De ez nem csak a Rábára igaz, hanem a többi vállalatra is!

Igen, mert így külön-külön – bár nem elhanyagolható méretűek – világpiaci szinten nem elég hatékonyak.

Ha az említett vállalkozásokat össze lehet szervezni egy holdingba, már olyan üzemméret érhető el, ami megengedi a sokféle termék fejlesztését és gyártását, a közös platformok pedig a nagyobb darabszámon keresztül hatékonyabb termelést eredményeznek!

Az ötlet részben orosz eredetű, hiszen Oroszország védelmi iparát egyetlen holdingba szervezte, és az bizony igen komoly eredményeket mutat fel az utóbbi időkben!

Nem kell megijedni az orosz példától, mert marad az erős állami kontroll, és mert láthatóan hatékony, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nem csak másoljuk a modellt, hanem egy új elem is megjelenik, ami az utóbbi időkben alakult ki;

Nem feltétlen vásárolunk hadiipari termékeket, hanem gyártunk, ezt pedig vegyes-vállalati formában, kooperációban, így a módosító javaslat lényege valójában az, hogy a partnereket be tudják vonni az együttműködésbe.

Ezzel tőke és technológia érkezik az országba, és ha a holdingot sikerül jól felépíteni, és az általunk jelzett szinergiákat kihasználni (ezek csak példák voltak, sokkal több kapcsolódási pont van!), akkor tényleg létrejön egy olyan hadiipari konglomerátum, mai ütőképes lesz az export-piacokon, és magas szinten képes lesz kielégíteni a Magyar Honvédség igényeit is, ami így tényleg a térség legütőképesebb hadereje lehet!

Így kell haderőt fejleszteni, és nyereséget elérni – és mindezt egyszerre!

Felhasznált forrás:

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/tenyleg-megnyilik-az-ut-a-raba-es-a-kiskunfelegyhazi-fegyvergyar-eladasa-elott.html

Ajánlott Cikkek