Foci Sport

Vége a FARE és az UEFA együttműködésének?

Azt nem értjük miért volt egyáltalán szükség ilyen zsaroló szervezetekkel szóba állni. Miért hozták a politikát , rasszizmus elleni álharcot, BLM mozgalmat a lelátókra. Kinek kellet ez? Minek? A válaszokat nagyjából tudjuk, és nagyon reméljük vége lesz már ennek az őrületnek, mert semmit nem oldottak meg csak még nagyobb ellenségeskedést szült a tevékenységük.

Lejárt a megállapodása az európai szövetségnek a Futball a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) nevű szervezettel, amely többek között a magyar-angol világbajnoki selejtezőről is jelentést tett az UEFA-nak.

A HIVATALOS BEJELENTÉS SZERINT A KÉT SZERVEZET NEM TUDOTT EGYELŐRE MEGÁLLAPODNI A 2013-BAN SZÜLETETT EGYÜTTMŰKÖDÉS MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, ÍGY A JELENLEGI ÁLLÁS SZERINT NEM FOLYTATÓDIK AZ UEFA ÉS A FARE KÖZÖS MUNKÁJA.

Az UEFA emiatt ezentúl a saját küldöttei jelentéseire hagyatkozik majd, a delegáltak pedig a mérkőzések szervezése mellett megfigyelik, történnek-e például az alapelvekkel ellentétes megnyilvánulások a lelátón, a találkozók előtt, alatt vagy után. De a közösségi médiából szemlézett/küldött videókat is vizsgálnak majd az európai szövetségnél.

Az együttműködés (egyelőre ideiglenes) végének a brit ITV értesülései szerint máris vannak negatív következményei, hiszen már mintegy 80, magas kockázatúnak minősített mérkőzésen nem volt olyan delegált, aki például a rasszista bekiabálásokat is ellenőrizte volna.

A FARE 2013 óta 180 megfigyelőt foglalkoztatott a mérkőzéseken, amelyek legalább tíz százalékán történik valamiféle diszkrimináció a lelátókon a jelentések szerint. A szervezet jelentése alapján büntették meg például nemrég a magyar szövetséget is a magyar-angol vb-selejtezőn történt rasszista bekiabálások és dobálások miatt. A válogatott emiatt az Albánia elleni, szombati mérkőzését zárt kapuk mögött játssza majd le, de további egy találkozójának hasonló szankcionálása még függőben maradt. Emellett az MLSZ-nek 200 ezer svájci frank, azaz mintegy 65 millió forint büntetést is be kellett fizetnie a FIFA-nak.

De a FARE ügyvezetője szerint akár ennél súlyosabb szankciót is kaphatott volna Magyarország

csakfoci.hu

Ajánlott Cikkek