Hírek

Végre kimaradunk valamiből!

Persze ez nem megy egyszerűen, mert nem csak annyi történik, hogy Magyarország nélkül csinálják meg az olajembargót (legalábbis van erre esély), hanem mellé még el „kellett” mondani néhány vádat, amelyek nemhogy nem állják meg a helyüket, hanem csakis feltételes módban lennének értelmezhetők.

Borítóképen: Olajkút a Charkliktól délre lévő út közelében volt, háttérben a Nan shan hegyekkel (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: John Hill, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Katarina Barley (SPD), az Európai Parlament alelnöke a Dlf-en azt mondta, hogy Magyarország köztársasági elnöke milliárdokat követel az Oroszország elleni olajembargó jóváhagyásáért. Ebbe az EU-nak nem szabad belekötnie, mert a pénz Orbán barátaihoz kerül.

Vegyük ki a képből azt, hogy egy meg sem kapott pénz (ahogy a hétéves költségvetési és az újjáépítési pénzek esetében is) kapcsán hangzik el egy vád, nézzük a dolog jó oldalát:

Úgy tűnik, egyes európai vezetők megunták a huzavonát, és most Magyarország nélkül akarják bevezetni az olajembargót. Azt nem teszik hozzá, hogy ez ebben a formában nem lehet uniós szintű döntés – hiszen ahhoz mind a 27 tagállam beleegyezése kellene! -, hanem tagállami szintű, amire az Európai Biztosság csak ajánlást tud megfogalmazni.

És – láss csodát! – ma Robert Habeck, német zöldpárti alkancellár, gazdasági miniszter szintén azt mondta, hogy meg kell csinálni az embargót Magyarország nélkül:

„Megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék”

– mondta Habeck az ügy kapcsán.

Mielőtt azonban örülni kezdenénk, van itt valami… Mai cikkünkből idézünk egy gondolatot:

A lengyel kormányfő azt mondta, hogy ilyen nyereség „betegség”. Megjegyezte, hogy a további nyereség megszerzése a jelenlegi körülmények között “hízott a háborúban”, és hangsúlyozta, hogy a norvég hatóságoknak “azonnal meg kell osztaniuk” a megszerzett pénzeszközöket.

Szóval, könnyen lehet, hogy majd Magyarországot is megkérik, ugyan már fizesse ki azt a nyereséget (kinek?), amelyet a MOL azon ér el, hogy nem a drágább olajat vásárolja! És ne feledjük, az Európai Bizottságnak már akkor volt ilyen irányú terve, amikor az átmeneti mentességgel kapcsolatban azt találta leírni, hogy az olcsóbb alapanyag okán nem kerülhet versenyelőnybe egyik ország sem!

Öröm tehát, ha kimaradunk, de ott az üröm is, mert már előre látható, hogy majd még pénzt is akarnak tőlünk…

Ajánlott Cikkek