Hírek

Véletlen? USA – Azerbajdzsán – Grúzia – Ukrajna

Hogy függ össze az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása, és az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett tisztviselőjétől származó információ? Nem pontosan tudjuk, de érdekes véletlenek folytán valahogy mégis összeérnek…

Borítóképen: (Random)gráf 30 csomópontból és lambda(5,5) Poisson eloszlással (forrás: commons.wikimedia.org, szerő: Renepick, licenc: CC BY-SA 3.0)

„Láttunk arra utaló jeleket, megindult néhány csapat átcsoportosítása Grúziából. Erre vonatkozóan nincs pontos adatunk, de ez új információ” – fogalmazott a tisztviselő, majd pontosította, hogy nem grúzokról van szó, hanem Grúziában állomásozó orosz csapatokról.

Oroszország szombaton azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy csapataival behatolt és csapásokat mért Hegyi-Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetében. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri csapatok az utóbbi napokban török Bayraktar TB–2 drónokkal négy alkalommal támadták a hegyi-karabahi erők állásait Furuh településének térségében.

Oroszország tehát a békefenntartó, illetve más fegyveres erejét Grúziában (is) állomásoztatja, méghozzá egy háromoldalú (orosz-grúz-azeri) megállapodás értelmében. A grúzok és az azeriek Hegyi-Karabah kapcsán kerültek összetűzésbe, ennek következménye lett aztán a megállapodás, és az orosz csapatok jelenléte.

Érdekes módon hozzávetőleg egyszerre röppent fel a két hír; Oroszország csapatokat csoportosít át Grúziából, és az azeriek támadást indítanak, ahol az orosz egységek igyekeznek helyreállítani a rendet.

Véletlen? Ki-ki döntse el!

Ajánlott Cikkek