Hírek

Veszélyben Magyarország energiaellátása?

Az Európai Bizottság szerint sérti a Moszkva ellen az ukrajnai inváziót követően bevezetett szankciókat, hogy a barátságtalan országok ténylegesen rubelben fizessenek az orosz gázért. Magyarország az egyetlen tagállam (mert Szlovákia például visszakozott, miután feltehetően rászóltak…), amely jelezte, hogy hajladó rubelben fizetni. Igen ám, de most úgy tűnik, hogy új helyzet van; a rubel alapú mechanizmus ugyanis az EB szerint megszegné azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket az EU Moszkva ukrajnai inváziójára válaszul fogadott el.

Borítóképen: Földgáz (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Matthew Bellemare, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A hivatkozási alap az, hogy az orosz kormányra, annak központi bankjára és azok megbízottjaira alkalmazott szankciók sérülnének, ha bármely ország rubelben fizetne. Magyarország – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint – a korábban megkötött szerződéseknek megfelelően euróban fizethet az orosz gázért a Gazprombankon keresztül. Ez utóbbi váltja az eurót rubelre.

Ez azonban úgy tűnik nem megfelelő megoldás az Európai Bizottság szerint… Úgy tűnik, hogy a Bizottság szerint ez sem feltétlenül felel meg a szankciós politikának, mivel a váltási árfolyamot az oroszok határozhatnák meg, valamint az új eljárás teljes ellenőrzést adna át az orosz államnak a központi bankon keresztül a tekintetben, hogy mikor zárul le az ügylet.

Az a helyzet tehát, hogy – miután az orosz központi bank szankció alatt ál -, hogy annak ellenére sem tartják jó megoldásnak a magyar fél által közölt megoldást, hiszen a Gazprombank közvetlen kapcsolatban áll a központi bakkal, akár az eurót is nála váltja rubelre.

Ez még csak előzetes vélemény, de ha végül ezt a gyakorlatba is átültetik, akkor más megoldást kell keresni. Erre egyébként van ötletünk:

Ahogy Ukrajna – például Magyarországon keresztül – a korábbiakban vásárolt gázt (az áru fizikai útja és a pénzáram elváltak egymástól; az olaj közvetlenül Ukrajnába ment, míg a pénz visszafelé úgy áramlott, hogy Ukrajna fizetett Magyarországnak, majd Magyarország, az eredeti vevő, fizetett az oroszoknak), úgy most is meg lehet találni azokat a közvetítőket, akik nem vesznek részt a szankciós politikában.

Tehát, ha mi példának okáért Kínától veszünk olajat, nekik fizetünk euróban, amit ő, mint elsődleges megrendelő átad az oroszoknak, a Gazprombank pedig rubelre váltja, de az olaj – mint eddig! – a Balkán Áramlaton érkezik, akkor a helyzet megoldva.

Kijátszás? Lehet, de azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy lemondjunk az energiáról? És azt sem gondolja ugye senki komolyan, hogy azonnal váltani lehet alternatív beszerzési forrásra? Azt meg ugye végképp nem gondolja senki, hogy azonos áron kapunk mástól gázt?

A szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezzel nem csak Magyarország van így, hanem a németek és a hollandok is, na meg a többi kelet-európai ország – akik persze most kényelmesen Magyarország mögött szurkolnak, hogy harcolja ki a maga igazát. ÉS akkor majd be lehet állni a sorba az orosz gázért…

Ui.:

Nem felejtsük el; az oroszok – amennyiben nem rubelben kapják a gáz ellenértékét – azt nemfizetésnek minősítik, és azt mondják, hogy ebben az esetben elzárják a gázcsapot…

Ajánlott Cikkek