Magyarság Nagyjaink Történelem

Világsztár születik: „Nem tesznek elbizakodottá a kezdeti sikerek“

Igen, minden tiszteletünk mellett el kell mondjuk, hogy a címben idézett mondat a tizenhat éves Puskás Ferenctől hangzott el 1943-ban! Miért idézzük ezt a mondatot? Mert ez nem csak egy „mondás” volt, hanem a ma már legismertebb magyar bizonyította is, hogy nem csak a levegőbe beszél! Őt idézzük meg a Képes Sport 1943. december 21.-i számából.

Borítóképen: A 16 éves Puskás Ferenc és édesapja

Puskás öcsi szőke, nyurga »srác«. 16 éves. A Hofherr és Schrantz gyár esztergályosinasa, a Kispest legfrissebb felfedezettje. Amikor három héttel ezelőtt a Kispest vezetőségének nagy gondja volt a csatársor összeállításával, mert a legjobbak nem állhattak csatasorba, akkor került a csapatba a még ifjúsági sorban lévő Puskás gyerek, így mondja el sportkarrierjének történetét:

— Mindenem a futtball. Már hároméves koromban a KAC pályán kergettem a »bőrlasztit«. Előbb a kölyökcsapat, majd az ificsapat tagja lettem, ahol édesapám volt akkoriban az edző és az ő keze alatt ismertem meg a futball minden csinját-binját. Három héttel ezelőtt legjobb csatáraink sérülése miatt kerültem be a nagyok közé.

—Milyen érzés volt a nagyok közt játszani az este a csapatban? — kérdezzük.

— Kicsit bizony izgultam, amikor én is Egresiekkel együtt küzdöttem a csatársorban, méghozzá a NAC ellen, de mikor láttam, hogy kezd menni a dolog, visszatért az önbizalmam. Azóta már játszottam a profikkal a kolozsváriak ellen is és sikerült egy gólt is lőnöm. Remélem, továbbra is jól szerepelek és a vezetőség is elégedett velem.

— Nem olyan biztos az — szól közbe Puskás papa. — Különösen arra figyelmeztettem a kölyköt, hogy ne bízza el magát és … ne legyen beképzelt az interjútól.

— Mit szól a fia sikeréhez? — Kérdezzük Puskás-papát. — Sok baj volt eleinte a fiammal. Különösen a kapulövések terén akadtak hibák. De aztán belejött öcsi és jól esett látnom a fejlődését. Sajnos a nagyok között még nem láttam a fiamat játszani, mert én a Wekerletelepi SC mestere vagyok és csapatom mérkőzésein kell jelen lennem.

— Régi futtballcsaládból származunk, édesapám is játszott már. — folytatja Puskás papa. — én Purczeld néven kergettem a labdát a MÁVAG-ban, a Vasasban és Kispesten. 36 éves koromban hagytam abba a játékot és azóta edzősködöm.

Eddig az idézett cikk. És ami ezek után következett, azt mindenki tudja. De mi úgy gondoltuk, nem árt felidézni, hogy Puskás Ferenc már 16 évesen milyen éretten gondolkodott, és ebben milyen komoly segítségére volt apja, aki edzője is volt.

Ajánlott Cikkek