Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Világváros születik: Pest egykor – és most

Budapest lekossága látszóleg csökkent az elmúlt évtizedekben, de valójában csak annyi történik, hogy tovább terebélyesedik, ugyanis sokan költöznek ki olyan „alvóvárosokba”, melyek közel vannak a mai Budapesthez. De ne feledjük; sok olyan városrész van, ami hasonló módon alakult ki, és ma már régen Budapest része!

Borítóképen: Pest városa, 1616 (Georg Hoefnagel metszete), a török hajóhíddal (aligha pontos ábrázolás…)

Egy elég nagyot ugrunk az időben, ugyanis 1775-be kalauzoljuk a kedves olvasót. Jó 100 év telt el a török kiűzése óta, de mégiscsak majd’ 250 évvel ezelőtt vagyunk:

De van még egy sokkal régebbi, úgy jó ötszáz évvel ezelőtti helyzetet bemutató videó, ami nem régen készült el. Egészen megdöbbentő, hogy felismerhetők a helyek, de mégis, valami egészen mást látunk, mint manapság!

Érdemes megfigyelni a kezdő képkockákon, hogy városfal védi a mai belvárosnyi területet, ahol egyáltalán volt valamilyen épület, és meg kell jegyezni, hogy minden valószínűség szerint ezt egyfajta természetes vizesárokként vette körbe a Rákos-árok.

Azt ugyan pontosan nem tudjuk, hogy milyen számban lakták a várost, de azt tudjuk, hogy a törökök az álaluk alfoglalt városokkal nemigen törődtek, inkább csak a várakra, a katonai jellegű létesítményekre koncentráltak.

Ajánlott Cikkek