Vélemény Vélemény-cikkeink

Vírus-politika

Valamilyen rejtélyes oknál fogva a vakcinák is a nemzetközi politika részei lettek. Helyesebben; az okot tudjuk, hogy miért lett ez is politikai kérdés, csak azt nem tudjuk, hogy ha már ez is politikai kérdés, akkor hol van az tragikus helyzet, ami már TÉNYLEGES nemzetközi összefogásra ösztönzi a világ politikusait! Az egyik oldalon ott van Kína és Oroszország vezetése, a másik oldalon meg a világ többi része, ami jobbára az USA, és Európa vezetőit jelenti. A többiek csak a partvonalról nézik a játszmát, nekik nem osztottak lapot. Ez a helyzet a vakcina-fronton. Feltűnt valakinek, hogy az előbbi mondatot leírhattam volna az energetika, a fegyvergyártás, a távközlés, az informatika, és megannyi stratégiai ágazat vonatkozásában is?

Ugye nem gondolja senki, hogy a vakcina-ügy nem pontosan azonos minták mentén bonyolódik, mint megannyi más, nemzetközi szinten fontos történés? Sajnos a mintázat ugyanaz… Sajnos, mert – ezek szerint – az emberi életek csak annyit, vagy még annyit se érnek, mint például a kínai IT-eszközök kiebrudalása az USA-ból, vagy az orosz olaj eljutása Európába, meg a nemzetközi fegyverkereskedelem (ami egyesek monopóliuma, másokra meg komoly szabályok vonatkoznak…) stb… Még egyszer; az, hogy a mai napig a COVID-dal megfertőzöttek száma meghaladta a 115 milliót, és közülük 2.550.000-en meg is haltak, maximum csak annyira fontos, mint az, hogy az oroszok mennyi olajat adnak el Európában?

Még az is lehet, hogy kevésbé fontos… Mert vannak ám erre utaló jelek! Anélkül, hogy belemennénk a vírus körüli politikai perpatvarba, csak az a tiszteletteljes kérésünk, hogy válaszolják meg a politikusok a következő kérdést:

Vajon milyen válság, milyen, a föld egész lakosságát veszélyeztető szörnyűség kellene ahhoz, hogy – félretéve a létező ellentéteket – azok megmentésén fáradozzanak, akik megválasztották őket, akikért felelősséggel tartoznak?

Az nyilvánvaló, hogy az Armageddon-féle filmek sémája gyermeteg elképzelésre épül, ahol erősen leegyszerűsítve mindig az történik, hogy a becsapódni készülő, a földet elpusztítani képes meteorit közeledésére kisebb-nagyobb mértékben összefognak a világ országai és az USA vezetésével végül megmentik világunkat a pusztulástól. De ez film, és ha a fantázia messze is állt az alkotóktól, mégis azt lehet mondani, hogy fikció, nem egyéb.

Abból kiindulva, hogy most mi zajlik a világban, összefogás helyett minden addiginál nagyobb káosz lenne a Föld nevű bolygón, és mire ideérne az a fránya meteorit, már semmit nem találna itt, mert az atomfegyverek már rég lerendezték volna a földi élet minden formáját… Összefogás? Ugyan! Ezt a szót az ember csak mint fogalmat ismeri a nemzetközi politikában, de ténylegesen csak érdekszövetségek vannak, azok meg – természetüknél fogva – olyanná teszik az országokat, mint a rosszlányokat; hol ezzel, hol azzal, a lényeg, hogy jól fizessen…

Figyelem! Itt és most nincs szó jobbról, vagy balról, keletről, vagy nyugatról, pusztán „csak” az a végső kérdés, hogy az emberiség miért öngyilkos természetű? Korábban megpróbáltuk kiirtani egymást (és ezzel magunkat) vallási okokból, majd amikor kiderült, hogy így nem érünk célt, ezért a Földet kezdtük elszennyezni, de kiderült, hogy az a fránya természet nehezen adja meg magát (na meg „zöldítéssel” is jól lehet keresni…), ezért most azon ügyködünk, hogy ha már adott a lehetőség egy egyszerű organizmus formájában (ez a COVID), akkor nem hagyjuk ki a remek alkalmat, és most végre megpróbálunk kihalni! Igen, ez mérhetetlenül cinikusan hangzik, csak az a baj vele, hogy egyáltalán nem fikció, mint egy hollywood-i film…

Ajánlott Cikkek